Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen akutmottagning i Friggesund

/

Läkarmottagning en dag i veckan, en prioritering av patienter över 76 år och ingen akutmottagning är framtiden för Friggesunds hälsocentral.

Annons

På torsdagen samlades politiker, tjänstemän och anställda för att diskutera verksamheten på hälsovårdscentralen i Friggesund. Det var bjuråkersbon Roland Lodén som bjöd in till mötet.

- Jag menar att det både finns pengar och patienter för att ha minst en och en halv läkartjänst i Friggesund. Men nu ska det bara vara läkarmottagning för allmänheten en dag i veckan, säger han.

Då ska personer över 76 år prioriteras och alla akutbesök ska hänvisas till Delsbo.

- Det är självklart inte bra. Vi har bättre lokaler här än i Delsbo, och att då tvinga folk att åka längre är oerhört onödigt, säger Roland Lodén.

Det finns även en oro om att parkeringsplatserna i Delsbo inte räcker till. Något som kommunalråd Caroline Schmidt (C) har lovat att tittat närmre på.

Beslutet om minskad bemanning i Friggesund står kvar. Men Björn Brink, ordförande i landstingsfullmäktige, betonar att hälsocentralen inte ska läggas ner.

- Det är en filial till hälsocentralen i Delsbo och så ska det förbli. Att ta bort den skulle vara ett politiskt beslut och det har vi verkligen inte på dagordningen, säger han.

Björn Brink tror inte att det blir en särskilt stor förändring för bjuråkersborna.

- Men jag har förstått att vissa är oroliga, framförallt för att akutmottagningen försvinner.

Att minska bemanningen i Friggesund är ett beslut som har tagits av arbetsledningen på hälsocentralen i Delsbo.

- Det flesta hälsocentraler har bara en verksamhetsplats, men eftersom Delsbo har en filial i Friggesund är det naturligt att det blir lite tuffare ekonomiskt, säger Björn Brink.

I höst ska förändringarna utvärderas.

- Vi har redan bokat in vecka 44. Det känns viktigt. Jag tror inte på modellen som finns nu, säger Roland Lodén.

Mer läsning

Annons