Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Infokampanj mot skador i terräng

/
  • Det är populärt med fyrhjulingar, men man får se till att man inte förstör terrängen när man kör.

Fyrhjulingar och andra terränggående fordon orsakar mycket skada i naturen. Nu tar Länsstyrelsen Gävleborg krafttag för att informera om reglerna som gäller.

Annons

Det har blivit allt fler terränggående fordon i länet de senaste åren, och därmed har fler störningar orsakade av terrängkörning märkts av. Därför har länsstyrelsen nu valt att göra ett utskick av en informationsfolder till samtliga i Gävleborgs län som har terrängfordon registrerade från och med 2008.

Det är första gången man gör det här i Gävleborgs län. Länsstyrelsen väljer att skicka ut foldern nu i och med att semestern närmar sig och många troligtvis vill ut och köra när säsongen för dessa fordon börjar. Sofia Engberg på Naturvårdsenheten menar att man gör det för att öka kunskapen hos fordonsägarna eftersom man inte tror att alla vet vilka regler som gäller:

- Till exempel tror jag att många inte vet att man som markägare inte får köra på sin egen mark som man vill, säger hon.

De störningar som uppkommer är allt från skador på mark, växtlighet och vatten till oljud som stör både människor och djurliv. Oljudet stör främst i vårtider eftersom djuren då har ungar, och markskador kan ge stora ekonomiska konsekvenser för skogs- och lantbrukare. Avslutade täkter är ofta efterbehandlade genom skogsplantering, så när det körs på dem kan det leda till skada på plantorna.

- Vi har märkt att vi allt oftare blir kontaktade av människor som blir störda av terrängfordonen på grund av skador på mark och skogsplantor, och även på grund av oljudet, säger Sofia Engberg.

Informationsbladet som Länsstyrelsen skickar ut innehåller bland annat uppgifter om vad ett terränggående fordon är, var och av vem det får framföras och de undantag som finns. Det nämns också vad som händer om någon bryter mot terrängkörningslagen. Foldern finns även att läsa på Länsstyrelsens hemsida.

Mer läsning

Annons