Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I väntan på strömmen

/
  • Roland och Kerstin Emretsson plöjer, i väntan på strömmen, böcker som författarna Jo Nesbø och Nora Roberts skrivit.

Det råder ett nästan kompakt mörker bara kilometrar från Hudiksvalls centrum, nästan två dagar efter stormen.

Annons

Vi knackar på hos ett av de många strömlösa husen. Här i Medvik, Forsa, glöder det lite varstans i fönstren från värmeljus som tänts i hopp om att hålla värmen.

Kerstin Emretsson öppnar och Irma, en irish softcoated wheaten terrier, hälsar ivrigt på oss. Det är lite svalt inne, men långt ifrån kallt.

– Vi hade precis tagit bort träd här bakom, berättar Kerstin Emretsson apropå att stormen fick träden att dunsa ner i marken i området. Här klarade de sig.

Strömavbrottet har lett till mycket bokläsning tillsammans med maken Roland. Pannlampan får lysa med batterier från affären inne i byn.

– Det är nästan skönt att slippa tv:n, kommenterar Roland Emretsson.

Juldekorationerna och tomtarna hamnar i skymundan, bortom räckhåll för värmeljusen, liksom granen vars belysning varit släckt i två dygn. Makarna har inte tidigare upplevt ett sådant långt strömavbrott i bostaden. Men de tar omaket med jämnmod.

– Det svåraste är nog matlagningen. Det tar tid att värma på vedspisen. Det blir hamburgare på stan och sedan soppa på kvällen, summerar Kerstin Emretsson och konstaterar att tvätt och dammsugning också får ligga nere.

De hoppas båda att strömmen nu kommer tillbaka innan älgköttet i frysen förstörs.

Mer läsning

Annons