Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husmäklare tror på ett bra år

/

Jobben är den viktigaste motorn på fastighetsmarknaden enligt mäklare som upplever en lugn marknad. Den senaste småhusstatistiken pekar neråt.

Annons

– Försäljningar från tiden november till januari är få. Det gör att statistiken kan bli missvisande, det är inte vår bild att vi har en prisnedgång lokalt i Hudiksvall, säger Johanna Nordholm, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Hudiksvall.

Den statistik det handlar om är Statistiska Centralbyråns senaste småhusbarometer. I riket har småhuspriserna fallit med 3 procent under november till januari jämfört med samma period året innan. Samma siffra för Gävleborg är ett fall med 5 procent. Det är det största prisfallet i landet tillsammans med Kalmar län.

– Snittpriset för en villa här är 932 000 kronor. Skulle det gå upp eller ner något så märks det inte så mycket, förklarar Johanna Nordholm.

Just nu är det lågsäsong för fritidshus.

– Fritidshus med extrema lägen längs havskusten säljs oavsett konjunktur, berättar Johanna Nordholm men tillägger att fritidshus ofta betraktas som lyxkonsumtion och att köparna därför oftast är mer försiktiga.

Dyraste villan i landskapet under 2011 såldes i Bollnäs för 5 miljoner kronor och det dyraste fritidshuset gick loss för 3 miljoner, den stugan ligger i Söderhamns kommun.

Ett längre reportage om marknaden med lista på de dyraste försäljningarna publiceras i dagarna i Hälsingetidningarna.

Mer läsning

Annons