Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvalls sjöar blir friskare

/

Under 2011 planeras 214 ton kalk spridas i kommunens sjöar och vattendrag. Det är en rejäl minskning i jämförelse med år 2000.
– Då kalkade vi 1678 ton, säger Mats Axbrink, tillförordnad miljö- och hälsoskyddschef på Hudiksvalls kommun.

Annons

Kalkning är ett effektivt sätt att minska effekterna av sjöarnas försurning. Det höjer vattnets pH-värde och neutraliserar de skadliga ämnena.

I år kommer kalken att spridas i sju olika områden i Hudiksvalls kommun.

– Vi ansvarar också för Nordanstig, men där har kalkningen i stort sett upphört, mycket på grund av bättre markförhållanden, det vill säga mer kalk i marken där, berättar Mats Axbrink.

Det är framför allt minskningen av utsläpp från våra bilar, industrier och från sjöfarten, som är orsaken till att sjöar och vattendrag nu är på väg att återhämta sig.

Svavel och kväve i nederbörden har varit den stora boven i försurningsdramat och har orsakat omfattande skador på livet i våra vatten. I takt med att vi nu är försiktigare med vad vi släpper ut, går det också att se hur livet återvänder.

Att vattnen i dag mår bättre kan man bland annat se på att bestånden av flodpärlsmusslor och naturlig öring ökar. Norrländska vatten har varit känsliga för effekterna av försurning på grund av tunna jordtäcken och en svårvittrad berggrund.

– Det ser väldigt positivt ut för framtiden. Fler ställen som kalkas nu, kommer att plockas bort allt eftersom. Men det beror på hur marken ser ut där sjön eller vattendraget ligger, berättar Mats Axbrink.

Mer läsning

Annons