Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiks kassa snart tom

Politikerna i kommunstyrelsen är oeniga, medan ekonomichefen är tydlig om läget.
– Vi måste antingen höja skatten eller skära i driften.

Annons

Det handlar om Hudiksvalls kommuns likviditet, alltså vilken förmåga kommunen har att betala löpande utgifter. Den var god så sent som i slutet av förra året, då den var uppe i 250 miljoner kronor, men nu töms kassan i rask takt och i dagsläget finns futtiga 6 miljoner kronor kvar.

– Situationen är väldigt besvärlig, vi är inmålade i ett hörn, beskrev ekonomichef Anders Svedman i samband med kommunstyrelsens sammanträde på torsdagen.

Han tror att kommunen snart måste börja låna pengar för att täcka löpande kostnader och att det i bästa fall går att nå ett nollresultat för hela året.

– Då krävs det ett stopp för oförutsedda utgifter.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tyckte att det var mycket alarmerande siffror som presenterades och föreslog att nämnderna snabbt skulle ta fram åtgärder för att minska kostnaderna.

– Vi anser inte att det finns tid att vänta. Därför lägger vi fram vårt förslag i dag, sa Mikael Löthstam.

Moderata kommunalrådet Jonas Holm tyckte att det förslag som finns räcker.

– Vi ska starta en ekonomigrupp som kommer att följa det här minutiöst, sa han och tyckte att det är bättre att invänta de definitiva siffrorna för prognosen, de som kommer i slutet av april till början av maj.

Vänsterpartiets Daniel Pettersson var av en annan åsikt.

– Pengarna är slut. Det finns sex miljoner i kassan och det går sex miljoner ut varje dag. Det är rent provokativt att ni underlåter att gå med på det förslag vi lägger, tyckte han.

De borgerliga gick emot vänsteralliansen i kommunstyrelsen och bestämde att inrätta en ekonomigrupp dit de bjöd in en motsträvig opposition.

Mer läsning

Annons