Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudikpolitiker bloggar om svenska män som tafsar: "Då stack han in handen under tröjan"

/

Andréa Bromhed, miljöpartistiskt oppositionsråd i Hudiksvall, har själv blivit utsatt för tafsande män. Med initiativet #hanvarsvensk vill hon lyfta debatten om ofredanden från att handla om män med utländsk bakgrund.

Annons

– Jag kände som många andra att det var något som skavde i den här debatten om trakasserier mot kvinnor när det handlade om muslimsk kultur och muslimska män. Den här hashtagen #hanvarsvensk föddes just ur den känslan, säger hon.

Läs också: Hälsingekvinnor berättar: "Det räcker inte att man säger nej"

Precis som många andra kvinnor har Andréa Bromhed från Hudiksvall blivit utsatt för ovälkomna närmanden från män. På sin blogg berättar hon om när hon som nybliven 18-åring blev tafsad på av en äldre man på en pub:

"Dansen fortsatte, armen lades tillbaka men då stack han in handen under tröjan genom halsringningen på min fina röda tröja, letade sig med sina fingrar under min BH och klämde hårt i det fingrarna målmedvetet och hårdhänt fann däri. Jag knuffade honom upprört ifrån mig. Mina väninnor påkallade vakten efter att han fortsatte sina försök även efter detta. Vakten pratade lite med honom och urskuldade den burduse gästens uppförande med 'han blev lite väl glad av sin pilsner'."

Kvällen fick ett abrupt slut för Andréa och hennes kompisar. De lämnade stället och gick hem.

"Det här är ingen unik händelse. Det är heller inget unikt att jag inte ens tänkte tanken på att anmäla honom för ofredande. Jag tyckte inte om hur han helt ogenerat tog sig rätten att objektifiera mig men jag köpte argumentet att han nog var lite för full."

Krönika: Heterosnubben som blir kåt när jag hånglar med en tjej

På Facebook tog Andréa Bromhed del av liknande historier och ur det föddes hashtagen #hanvarsvensk. Där vill hon visa att mäns kränkningar av kvinnor inte har med religion och kultur att göra utan att det är något som kvinnor i Sverige blivit utsatta för i flera generationer.

– Det som berörde mig mest var en 80-årig kvinna som berättade att det här också hände på 50-talet när hon var ung och då fanns det inga invandrare. Det har inte med etnicitet att göra utan det handlar om vem som har blivit utsatt och vad som har gjorts. Vi får inte glömma vad svenska kvinnor varit med om utifrån vad svenska män har gjort.

Men kan det inte vara viktigt att kunna diskutera förövarnas etnicitet också?

– Ja, men då är det viktigt att vi kan skärskåda vår egen kultur också och ser att vi själva urskuldat och tystat ned.

Läs mer: Polisen om sexuella ofredanden: "Man blir förbannad – vi accepterar inga trakasserier"

Ledare: Sätt stopp för hederskulturer, tafsande karlar och vilsna feminister

Du har väl inte missat vår nya app? Ladda ner den här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning