Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudikföretag gasellvinnare

/
  • Leif Persson, Hans Flöjt och Erik Kron är tre av de fem ägarna i Air Hudik AB. De andra två är Lars Dahlin och Kjell Svensson.

– Det är inspirerande och jätteskoj, framförallt för våra anställda, säger Erik Kron, vd vid Air Hudik som utsetts till årets gasellföretag i Gävleborg.

Annons

– Vi startade vid rätt tidpunkt, drygt ett år innan EU-bestämmelserna trädde i kraft. Vi var ute i tid och vi har ett brett kontaktnät, konstaterar Erik Kron.

Och det har gått så bra att de nu utnämnts av tidningen Dagens Industri till årets gasellföretag i Gävleborg.

Ett av kriterierna är att företaget minst ska ha fördubblat sin omsättning de senaste tre åren. Air Hudik har vuxit med 510 procent och fortsätter att växa.

Vad gör egentligen detta anonyma företag med 15 anställda?

– Vi är anonyma i Hudiksvall men välkända i Europa, inflikar Erik Kron.

Bolagets anställda är alla flygingenjörer i grunden och jobbar med att inspektera flygplan efter de nya reglerna, göra flygplansbesiktningar, hjälpa till med flygplansleasing, reda ut i konkurser, för att nämna en del. Just nu håller de på att ordna så att fem flygplan efter Spanairs konkurs ska bli flygbara. Det handlar oftast om stora maskiner, som Boeing och Airbus.

– Det kan vara ganska rörigt efter konkurser och det kan fattas dokument.

Eftersom inget får saknas ska dokumenten antingen återskapas eller göras om, ett digert arbete. Till exempel kan ett servicedokument innehålla 3 000 kontrollpunkter och allt som reparerats eller bytts ska dokumenteras och originaldelar är ett krav.

Och utan dokumentation får planen inte lyfta, utom möjligen med ett särskilt tillstånd för att ta sig till verkstad.

Trots att de jobbar i en smal nisch är verksamheten inget självspelande piano.

– Nej, inget är lätt. Vi måste också ut och jaga kunder.

Mer läsning

Annons