Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudikföretag anmäls för arbetsmiljöbrott

Hudiksvallsbaserade Airlift Helicopter Sweden AB anmäls för brott enligt arbetsmiljölagen. Anledningen är en arbetsplatsolycka som inträffade förra året och ärendet är lämnat till Åklagarmyndigheten för åtalsprövning.

Annons

Det var i juli förra året som en man skadades svårt i en arbetsplatsolycka vid Airlift Helicopter Sweden AB i Lycksele. I samband med last och lossning av kalk till en helikopter fastnade chauffören till konverteringsbilen med foten i en så kallad säckkomprimator, en maskin som med hjälp av en stålvals river sönder och trycker ihop material till en mindre storlek. Mannen ådrog sig svåra kläm- och sårskador på ena foten och sjukskrevs i tre månader. Nu anmäls Airlift Helicopter Sweden AB för brott mot arbetsmiljölagen.

– De gjorde ingen anmälning till oss trots en så pass svår olycka, vilket är lag enligt arbetsmiljöförordningen. Det hade heller inte gjorts någon skriftlig riskbedömning av arbetet vid konverteringsbilen, säger Rolf Erixon, inspektör vid Arbetsmiljöverket.

– När en sådan olycka inträffar måste det finnas rutiner för hur händelsen tas om hand. Att det görs en utredning. De här bristerna i information kan indirekt ha varit orsak till att olyckan inträffade.

Anders Mood, VD för Airlift Helicopter Sweden AB meddelar via sms att han inte vill kommentera ärendet då det fortfarande är öppet, men tycker att företaget har ett väl fungerande arbetsmiljöarbete.

Mer läsning

Annons