Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudikbo får rätt om halt häst

Mörkade säljaren att hästen var halt? Nej, menar Hudiksvalls tingsrätt och går på säljarens linje i en tvist om ett hästköp.

Annons

År 2009 började en i dag 15-årig flicka från Västerås söka efter en lämplig hopptävlingshäst. Hon hittade en D-ponny i Hudiksvall, som hon provred. Efter några turer och veterinärbesiktningar köpte flickan ponnyn för 80 000 kronor. Det var i oktober 2009.

I början av 2010 ringde flickan till den förra ägaren, en 38-årig kvinna bosatt i Hudiksvall, och berättade att ponnyns gång var oren och ett par månader senare visade det sig att hästen led av kronisk kotledsinflammation. Sommaren 2010 avlivades hästen.

Då hade flickan redan förklarat att hon ville häva köpet och begärde skadestånd. Flickan menade att Hudikbon inte hade upplyst henne om omfattningen av hästens skador och problem.

Kvinnan å sin sida hävdade att hon inte hade undanhållit information angående tidigare skador, utan att köparen visste att hästen hade varit halt och behandlats för kotledsinflammation innan hon köpte ponnyn.

Tingsrätten gör bedömningen att köparen var medveten om att ponnyn tidigare haft problem med hältor, och att hon därför inte har rätt att kräva skadestånd av Hudikbon. Köparen ska också betala kvinnans rättegångskostnader på nästan 65 000 kronor.

Mer läsning

Annons