Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HT-reportrar talar om granskning

Två HT-journalister har bjudits in till årets grävseminarium. De ska berätta om granskningen av Glada Hudik-Teatern.

Annons

– Det känns väldigt roligt och lite nervöst att tala inför alla journalister, säger Alexandra Sievers.

Grävseminariet arrangeras av Föreningen Grävande journalister, som vill främja och inspirera till en djupgående och kritiskt granskande journalistik. Det pågår under tre dagar i Malmö kommande helg och lockar undersökande journalister från hela landet.

Camilla Lillsebbas och Alexandra Sievers kommer att hålla en föreläsning på en knapp timme.

– Vi kommer att ha en powerpointpresentation och visa hur det såg ut i tidningen och sedan kan folk ställa frågor, upplyser Alexandra Sievers.

Att granska Glada Hudik-teaterns verksamhet var en utmaning, eftersom det innebar att granska ortens stolthet, något av en helig ko.

– Vi hade räknat med negativa reaktioner. På nätet fick vi väldigt många negativa reaktioner med kommentarer om att vi var avundsjuka och smutskastade teatern. Så var det verkligen inte, ingen av oss ville smutskasta teatern.

Granskningen rev upp mycket känslor och många hade svårt att skilja på det faktum att det var den kommunala verksamheten som granskades och inte skådespelarnas prestationer.

– Jag tycker att Pär gjort ett bra arbete men det finns en skillnad.

Alexandra Sievers konstaterar att de inte varit helt fel ute. Efter granskningen har vissa rutiner skärpts och man letar efter en produktionsledare för att hjälpa Pär Johansson.

Det har också kommit positiva reaktioner via mejl och telefonsamtal där läsare uppskattat att reportrarna vågat sig på att granska Glada Hudik-teaterns verksamhet.

Att tidningen gör en granskning av den här omfattningen är speciellt.

– Vi blev frikopplade i drygt tre veckor och det är väldigt ovanligt för en liten tidning. Det hade aldrig fungerat om inte alla kollegor ställt upp. De fick mer att göra i det dagliga arbetet och ingen klagade över det, berömmer Alexandra Sievers.

Mer läsning

Annons