Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hot och våld ökar för bussförare

/
  • Busschaufförer i Hudiksvall tycker att deras vardag är relativt förskonad från hot och våld.

Allt fler bussförare i landet utsätts för hot och våld i sitt arbete. Men busschaufförer i Hudiksvall tycker att de har varit förskonade från hotfulla situationer.

Annons

– Det kan bero på att vi kör mycket på landsbygden och att alla känner alla här, säger Alf Söderström som kör buss åt KR-Trafik i Hudiksvall.

Facktidningen Kommunalarbetaren har granskat alla anmälda tillbud och arbetsplatsolyckor för bussförare i hela landet mellan den 1 januari 2008 till och med den 31 december 2011. Den sammanställningen visar att antalet inrapporterade fall om hot och våld har ökat med nästan 80 procent. År 2008 anmäldes 85 händelser till Arbetsmiljöverket. I fjol anmäldes totalt 157 händelser. Det innebär att det tre gånger i veckan händer att en bussförare utsätts för hot eller våld i Sverige. Det kan handla om allt från att förare får ta emot spottloskor och knytnävsslag till stenkastning och rena dödshot.

– Vi är väldigt förskonade i Hälsingland. Det är ett helt annat klimat här än i storstäder, säger Sara Borg, regionchef på KR-trafik som ansvarar för busstrafiken i Hälsingland.

– Helt klart finns det hot och våld i vår vardag. Men normalt är det lugnt där vi kör. Många av de som åker med oss känner oss och vill inte bli ovänner med oss, säger Alf Söderström.

Alf Söderström försöker ha en öppen dialog med resenärerna och han har nekat besvärliga personer att åka med bussen.

– För vår säkerhet vill vi inte ha stökiga personer på bussen. Jag försöker undvika att hamna i hotfulla situationer, säger Alf Söderström.

Mer läsning

Annons