Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd skatt nödlösning

/
  • Oppositionsrådet Mikael Löthstam (S), kan tänka sig att rädda välfärden med höjd skatt.

Oppositionen är beredd att höja skatten för att rädda välfärden, medan moderaterna inte ser det som ett alternativ.

Annons

Situationen i kommunens ekonomi jämförs med hur det var under mitten på 1980-talet.

– Då vi fick låna till driften senare höja skatten med 2 kronor och 25 öre för att komma på banan igen, minns ekonomichef Anders Svedman.

Är politikerna beredda att höja skatten nu också?

– Nej, säger kommunalrådet Jonas Holm, Moderaterna. Det känns inte som ett alternativ.

– Vi kan aldrig utesluta en skattehöjning för att trygga välfärden. Men det ska inte vara så att vi ska behöva höja skatten för att betala gratis parkering, då får man hellre betala sin p-avgift, säger oppositionsrådet Mikael Löthstam.

Socialdemokraternas hållning är också att det är bra med blocköverskridande lösningar när politikerna möts för att diskutera budgeterna för 2012–14. Dessa har lyfts ur beslutsgången och ska diskuteras separat.

– Vi är med i ramberedningen och vi har våra goda förslag och vi är också beredd att lyssna på deras, sedan för vi se om vi kan komma överens, resonerar Löthstam.

Han säger att politikerna är överens om att ha en ekonomisk balans och att det finns frågor där de måste vara överens över mandatperioden och nämner hamnområdet, vindkraften och de ekonomiska målen.

– Det här kommer att gå. Nu är det Hudiksvalls bästa som gäller och då ska vi vara överens, alternativet finns inte, säger Holm, som också är beredd att lägga partipolitiken åt sidan.

Mer läsning

Annons