Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt bidragsberoende i Hälsingland

/

Mer än vart tionde barn i Hälsingland lever i familjer som är beroende av ekonomiskt bistånd. Flest av dessa barn finns i Söderhamn medan Nordanstig ligger överraskande lågt på listan.

Annons

Hälsingekommunerna ligger högt i sammanställningen som Nyhetsbyrån Siren har gjort, utifrån Socialstyrelsens och Statistiska centralbyråns uppgifter om barn som lever i familjer med ekonomiskt bistånd.

– Det kan ha betydelse för barns möjligheter att utvecklas och styra sina egna liv, genom exempelvis påverkan på skolresultat, säger Stina Björk, utredare på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Om man ser till andel av barnen som bor i hushåll som fick ekonomiskt bistånd 2014 i Hälsingland, ligger Söderhamns kommun högst med 12,1 procent. I mellanskiktet finns Ljusdal med 11,6 procent, Hudiksvall 11,2 procent, Bollnäs 9,7 procent och Ovanåker 8,2 procent. Lägst andel har Nordanstigs kommun med 7,9 procent.

Jämfört med Filipstad som toppar listan över hela landet med 21,0 procent ligger en kommun som Ljusdal förhållandevis lågt med sina 11,6 procent. Men av 291 kommuner ligger Ljusdal på 37:e plats på listan. Därför har Omsorgsnämnden nu beslutat att jobba hårt med frågan.

– Vi har bland annat brutit ut ett särskilt arbetsutskott med enbart socialtjänsten som träffas en gång i månaden och diskuterar förbättringar inför framtiden, säger Helena Brink C, ordförande för Omsorgsnämnden, Ljusdals kommun.

Tanken är att man ska kunna få bättre och djupare diskussioner om hur man kan arbeta för att förbättra situationen för familjer beroende av ekonomiskt stöd. De kommer också att utse en särkskild person som ska jobba mot gruppen familjer med barn som är beroende av stöd.

– Vi behöver bli bättre på att slussa ut människor från stödberoende ut på arbetsmarknaden, säger Helena Brink.

De bakomliggande faktorerna till siffrorna är naturligtvis många.

– Här i Ljusdal har vi många med låg inkomst. Andra orsaker är också hög arbetslöshet och att många är utförsäkrade, säger hon.

Om man ser på hela Gävleborgs län under 2014 ligger Hofors kommun högst med 13,5 procent och Nordanstigs kommun lägst med 7,9 procent.

Socialstyrelsens definition av ekonomiskt bistånd är "Ett stöd som du kan få från din kommun om du har ekonomiska problem. Du kan få ekonomiskt bistånd till din försörjning (försörjningsstöd) eller till andra behov som exempelvis läkemedel, tandvård, glasögon eller hemutrustning. Möjligheten att få ekonomiskt bistånd påverkas av hela hushållets inkomster och tillgångar".

Mer läsning

Annons