Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hogges testar golvet

/
  • - Jag tycker vi har gjort allt för att sänka ljudet. Vi har byggt om, justerat ljudet och lagt in mattor. Men nu får vi se om det går att göra lite till, säger krögaren Håkan Strandell.

Klagomål på ljudnivån i Hogges klubblokaler i centrumhuset har gjort att verksamheten för tillfället ligger nere. Men krögaren Håkan Strandell har inte gett upp.

Annons

- I dag fredag kör vi igång med ytterligare utredningar om vad vi kan göra. Vi vill absolut inte orsaka problem för dem som bor här, säger han.

Han berättar att fastighetsägaren Lars Eje Larsson kallat in bland annat en akustiker och en byggingenjör som är expert på ljud genom betong.

- De ska borra i golven och ta upp prover och se hur de ser ut. Sedan får vi se vad som kan göras.

Enligt Chatrin Molin, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Hudiksvalls kommun, gjordes en bullermätning inför öppnandet av krogen år 2010. Den kom fram till att man inte skulle kunna bedriva en regelrätt klubb utan kanske hellre en lounge eller matställe där musiken inne i lokalen inte kom upp i högre decibel än runt 80.

Ägaren byggde då till väggar, köpte in ljudtak och gjorde en del andra åtgärder innan man startade verksamheten. Både fastighetsägare och krögare trodde då att det skulle vara tillräckligt för att stänga ute störande ljud.

När Hogges öppnade våren 2011 fick kommunen in klagomål på för högt ljud, främst från krögaren som har restaurang precis under Hogges.

- Man kan inte tillämpa samma regler för en sådan verksamhet som för grannar, så vi lät det vara, säger Chatrin Molin.

Men när hösten kom och de boende i Centrumhuset var tillbaka från sina sommarställen började ändå klagomål att ramla in och kommunen krävde att en ny bullermätning gjordes.

Håkan Strandell kan i dag inte säga hur det blir i framtiden. Den planerade konserten med E-type den 4 februari kommer att förläggas till Kulturhuset Glada Hudik, men han är rätt säker på att Hogges kommer att öppna igen.

- Vi har haft bra med folk, så vi har ett visst existensberättigande, det tycker jag.

Mer läsning

Annons