Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hewal vann mot Migrationsverket

Migrationsverket har gjort olagliga upphandlingar. Myndigheten har visat på flera brister när det kommer till inköp och att sluta avtal om tillfälliga boenden för asylsökande. I slutet av mars förlorade verket i sex mål mot företaget Hewal fastigheter AB i Delsbo.

Annons

– Det här en process som har pågått i ett och ett halvt år, och det kommer nog att fortsätta ett tag till. Än är det inte klart, även om det är roligt att vinna framgång, säger Stefan Wiklund, ett av de juridiska ombuden för Hewal fastigheter.

På grund av uteblivna intäkter anser sig fastighetsbolaget ha lidit stor ekonomisk skada till följd av Migrationsverkets brist på att upphandla asylboenden.

I slutet av mars förlorade verket i sex mål mot Hewal fastigheter vid förvaltningsrätten i Linköping. Det stod då klart att myndigheten brutit mot Lagen om offentlig upphandling.

Både i de senare målen och i ett tidigare vid kammarrätten i Jönköping, har verket uppgett att synnerlig brådska varit orsaken till att de upphandlat om asylboenden, utan att annonsera om det i förväg.

– Det framstår för förvaltningsrätten som orimligt att det på detta område år efter år inträffar oförutsedda händelser som myndigheten inte kan planera för. Den brådska som uppstått får därför anses ha uppkommit genom myndighetens egen bristande planering, meddelar rätten i en av domarna från slutet av mars.

Nu riskerar Migrationsverket böter, då Hewal fastigheter har vänt sig till Norrköpings tingrätt för att stämma myndigheten på nära 8 miljoner kronor i skadestånd.

Mer läsning

Annons