Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hewal fick avslag i Kammarrätten

Migrationsverkets upphandling av asylbonden var inte korrekt och ska därför ogiltigförklaras. Det hävdade fastighetsbolaget Hewal i Delsbo, som stämde verket vid Förvaltningsrätten i Linköping. När de fick avslag överklagade de domen vid Kammarrätten i Jönköping, som valde att gå på Förvaltningsrättens linje.

Annons

I augusti i fjol stämde Hewal fastigheter AB Migrationsverket vid Förvaltningsrätten i Linköping. Bolaget yrkade på att de avtal som verket ingått med Karlskronan AB skulle förklaras ogiltiga.

Bakgrunden till det hela gällde ett antal boenden för omhändertagande av nyanlända asylsökande, som verket lät upphandla under hösten 2010. Ett av dessa var Njutångersgården som drivs av Karlskronan.

När Hewal fastigheter, som i sin verksamhet driver Svanbacken strandhotell, först fick kännedom om Migrationsverkets behov av att ordna boenden, tog de kontakt med verket och meddelade att de hade intressen av att sälja såväl boenden som måltider. Enligt bolaget gick Migrationsverket därefter vidare och lät göra en otillåten direktupphandling med Karlskronan gällande tillhandahållandet av måltider, som ska ha ingåtts muntligt.

Förvaltningsrätten ansåg inte att Migrationsverket handlat felaktigt och avslog bolagets ogiltighetstalan. Det fick Hewal att överklaga domen vid Kammarrätten i Jönköping. Där yrkade de på att åtminstone verkets avtal som rörde måltiderna skulle förklaras ogiltigt.

Men Kammarrätten ansåg att det inte fanns skäl för att ogiltigförklara de avtal som verket ingått med Karlskronan och avslog därför bolagets överklagande.

Mer läsning

Annons