Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästägare förbjuds använda trasig lada

En djurägare i Hudiksvall har ålagts att omedelbart sko om sina hästar, samt hålla dem ifrån en lada som är så trasig att den riskerar att rasa ihop.

Annons

Vid en djurskyddskontroll hos en hästägare i Hudiksvall upptäckte handläggarna att djuren inte blev omhändertagna tillräckligt bra.

En anonym anmälare hade under julhelgerna uppmärksammat länsstyrelsen på att tre hästar på lösdrift inte hade tillräckligt skydd för dåligt väder, särskilt inte då, då stormen Dagman härjade. Anmälaren påpekade också att en lada, som hästarna hade tillgång till, var trasig och att det runtomkring den låg metallskrot som hästarna kunde skada sig på.

Vid ett oanmält besök kunde handläggarna konstatera att ladan var trasig och dragig. De beslutade, enligt djurskyddslagen, att omedelbart förbjuda hästägaren att använda ladan. Risken för att golv och väggar skulle rasa ytterligare bedömdes vara alltför stor. Hästarna måste istället ha tillgång till stall eller annan ligghall.

Hästägaren måste också omgående ta kontakt med hovslagare och sko om hästarna med brodd, ifall de ska fortsätta att gå i den hage de vistas i för tillfället. Den hagen är brant och sluttande och blir mycket isig vintertid.

Mer läsning

Annons