Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare regler för leksaker

/
  • Kristine Blomqvist tycker att det är jättebra med skärpta säkerhetsregler för leksaker.

Det blir strängare regler för både leksakstillverkare och leksaksimportörer. Förra veckan trädde nya EU-regler i kraft, som bland annat reglerar leksakernas ljudnivåer, kvävningsrisker och kemikalieläckage.

Annons

Från och med juli i år ska det på alla leksaker tydligt framgå de risker som finns med leksaken. Andra förändringar är att de doftämnen som i dag är förbjuda i smink inte heller tillåts i leksaker.

Alla leksaker för barn upp till tre år som kan stoppas i munnen ska vara kvävningssäkra. Leksaker som finns i livsmedel, som de populära chokladäggen med leksaker i, ska finnas i en separat och kvävningssäker förpackning.

- Det där har jag faktiskt tänkt på. Jag är alltid med när min son har fått sådana ägg, säger Kristine Blomqvist från Hudiksvall.

Hon har en son som är tre år och en dotter som är två månader och tycker att det är bra att reglerna skärps även om hon inte tror att det kommer förändra så mycket hemma hos dem.

Även reglerna kring leksaker som låter skärps. Leksakerna får inte ha en ljudnivå som kan skada barnens hörsel. Nu kommer det också nya gränser för hur mycket av de cancerframkallande CMR-ämnena som får finnas i en leksak.

I Sverige ska konsumentverket, kemikalieinspektionen och Elsäkerhetsverkets kontrollmyndigheter kontrollera att de nya reglerna följs.

För att branschen ska få en möjlighet att fasa ut användandet av kemikalier så träder inte de förändringarna i kraft förrän 19 juli 2013. Det rör sig om mer än en fördubbling av ämnen som inte får läcka ur leksakerna.

Mer läsning

Annons