Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här lyfts matematiken

/
  • Oliver Nordin och André Falmor börjar lektionen med att lösa vissa uppgifter, medan Richard Lindgren och Matilda Tykosson bygger en figur med rätt mått.

Matematikresultatet hos svenska elever ska förbättras. Därför har 33 grundskolor i landet valts ut till att delta i en prövningsomgång inom ämnet. Friggesundsskolan är en av dem.

Annons

Satsningen kallas Matematiklyftet. Och det är precis vad det handlar om, att lyfta undervisningen i ämnet.

– Matematik är mycket mer än bara boken. Det kan vara mer flexibelt, och man kan testa flera olika inlärningsstilar, säger läraren Katarina Skytt-Svensk.

Och det är något som eleverna på Friggesundsskolan får vara med om.

Under en av lektionerna med skolans sjätteklassare börjar det hela med att de delas upp i tre olika grupper, som består av språkrör, fokushållare och sekreterare. Alla fyller de olika funktioner när de ska ta sig an dagens uppgifter.

– Vi kommer att byta roller varje vecka. Alla ska få prova på att jobba med alla delar, säger Katarina Skytt-Svensk.

Undervisningen är en kombination av teoretiska och mer praktiska utmaningar. En grupp löser matematiska tal i ett häfte, samtidigt som en annan påbörjar uppgiften att rita upp en liksidig triangel med en angiven omkrets. Den tredje gruppen ska med hjälp av små klossar bygga en figur med arean tre kvadratmeter.

Richard Lindgren, som blivit utsedd till fokushållare, börjar med att sätta samman ett gäng kuber i en lång rad. Han tycker att matematik är ett roligt ämne, oftast.

– Det är kul ibland, säger han.

Målet med Matematiklyftet är att långsiktigt förbättra elevernas resultat i ämnet matematik. Undervisningen ska både stärkas och utvecklas. Och för att lärarna ska få ett professionellt stöd ska det finnas särskilda matematikhandledare och ett webbaserat kursmaterial.

Ytterligare två grundskolor i Hudiksvalls kommun har blivit utvalda till att delta i prövningsomgången av Matematiklyftet. Dessa är Njutångers skola och Svågadalens skola.

Mer läsning

Annons