Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan det bli gratis wifi i Hudiksvall

Genom att erbjuda gratis wifi på vissa allmänna platser visar man upp Hudiksvall som en attraktiv, modern och tillgänglig kommun. Det skriver kommunstyrelsens planutskott i ett förslag.

Annons

Kommunen vill kunna förse invånarna med information och e-tjänster, nå ut till besökare och turister dygnet runt och göra vissa miljöer mer attraktiva. Hudiksvalls kommun vill också kunna förse arrangemang som Marknan och Hudikkalaset med uppkoppling. Lösningen är att erbjuda gratis wifi på strategiska ställen.

Läs mer: Allt fler kommuner inför gratis surf

Ett antal accesspunkter monteras på vissa särskilt utvalda zoner. Enligt förslaget är områdena kring Guldsmeden, Möljen/Kulturhuset, CUL, Glysisvallen samt järnvägsstationen särskilt intressanta i centrala Hudiksvall. Där bedrivs kommunal verksamhet och mycket folk rör sig i områdena.

I Delsbo, Forsa och Iggesund räknar man med att kunna täcka in ett tillräckligt stort område med en accesspunkt på varje ort.

Läs här: De ligger bakom gratis surf i Hudiksvall

Kostnaden beräknas till 105 000 kronor per år för licens, drift och support, och ska enligt förslaget tas med i budgeten för år 2016. Till att börja med behövs även ett engångsbelopp på 250 000 kronor för att täcka kostnader för hårdvara och montering. Enligt förslaget ska de pengarna tas från kommunens investeringskonto.

Internetleverantören The Cloud skulle ansvara för såväl tjänst som plattform. Leverantören har också det legala ansvaret och ser till att loggning, filter mot olagligt material som exempelvis barnporr, svartlistning med mera hålls inom de regelverk och rekommendationer som gäller.

Läs mer: Så skyddar du dig mot fallgroparna på internet

Bakom förslaget med gratis wifi står kommunstyrelsens planutskott, som bereder frågan för kommunstyrelsens räkning.

Mer läsning

Annons