Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans avtal försvann

/
  • Ove Lindeberg går igenom energiavtalet hemma i köket i Hudiksvall. Han har pressat ned sin årsförbrukning rejält och upplever att en morot nu har tagits bort av fjärrvärmeleverantören Värmevärden.

När Ove Lindeberg skulle teckna nytt fjärrvärmeavtal, hade det för honom billigaste alternativet försvunnit. Nu höjs energipriset med nästan 15 procent för honom.

Annons

Ove Lindeberg är en energimedveten villaägare. För tio år sedan låg energiförbrukningen på över 20 000 kWh på ett år. Sedan dess har han jobbat på successivt att få ned förbrukningen och gjorde det senaste året bara av med 13 100 kWh.

- Jag är stolt som har fått ned det så mycket, säger han.

Därför passade det honom som hand i handsken att välja Värmevärdens treåriga energiavtal med högre kilowattpris men utan någon fast kostnad. Det blev det billigaste för honom.

Men nu är det dags att förnya avtalet och han har fått Värmevärdens energipris för 2013. Där uppges att det blir en två procentig prisökning till nästa år, vilket för en villa som förbrukar 20 000 kWh motsvarar en höjning med 1,9 öre/kWh.

Ove Lindeberg måste nu välja ett avtal med en fast summa och en energiförbrukningsdel.

Och när han räknar på vad det innebär för honom, kommer han fram till att hans energikostnader ökar med mellan 15 och 19 procent, beroende på vilket avtal han väljer.

Ingvar Lind är marknadschef på Värmevärden och han förstår att det kan kännas bittert för de kunder som tjänat på det gamla avtalet, som försvann i fjol.

- Men det var inte genomtänkt från vår sida och vi blev tvungna att krypa ur det där, säger han.

Värmevärdens vd Anders Ericsson säger att de har stora fasta kostnader och har ett åtagande att leverera energi även när det är som kallast. De behöver ha en fast prisdel, för annars riskerar deras intäkter att minska fortfarande, om kunderna är duktiga på att spara, än vad deras kostnader för drift och underhåll minskar.

Mer läsning

Annons