Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häng med på pyssel

/
  • Det här ögat lärde sig Adina Eriksson rita genom att titta på en film på nätet.
  • Christer Olsson inspirerar barnen till att skapa med teknik.
  • Marcus Hildingsson testar sin bil med segel.
  • Varför blir man så fascinerad av motorer? Här finns hur många som helst.

Ingenting är omöjligt! Det visade ett 60-tal barn på Komteks sista träff för sommaren där de limmade, klippte, böjde och kastade flygplan.

Annons

– Det här är Angry birds-bilar, säger Max Milinkovic, som visar upp sin röda bredvid sin bror Njegos Lucic, som byggt en blå bil.

Limpistoler som hänger i sladdar, papper i olika färger och en massa olika material är delvis gåvor från företag, som är med och sponsrar den kommunala verksamheten.

– Vi försöker få barn att tycka om teknik. De får göra precis vad de vill. Det är bara att använda fantasin, säger Agnes Witek, som tar emot barnen och hämtar olika verktyg som de ber om. När det inte är sommar håller hon i kvällskurser i teknik. De startar i höst igen. Men under juli på torsdagarna i gamla cementmagasinet får barnen komma gratis. Alla går hem med nya roliga prylar som de skapat.

Emil Sverin limmar på den sista kulan av fyra på undersidan av sin... ja, vad är det egentligen?

– Det är en bil som kan sväva. Titta, den kan även sväva upp och ned, säger han.

Varje torsdag under juli har det varit mellan 30 och 60 barn som knåpat och uppfunnit nya saker. De två som kanske varit där flest gånger är systrarna Adina och Amira Eriksson. Amira Eriksson håller upp en gul tavla av ett material som ser misstänkt likt ut pasta.

– Det här är en makarontavla som jag har gjort åt mamma. Men man kan inte spika upp den, säger Amira Eriksson.

Adina Eriksson visar hur man ritar en japansk mangateckning. Hon har spenderat ett helt år på att träna, från att hon var nio till tio.

– Jag har tittat på Youtube och tränat. Ibland lägger jag papperet på skärmen och ritar av. I går tittade jag på en film om hur man ritar ett öga. Så här blev det, säger hon och håller upp ett stort öga, som ser ut att vara hämtat ur en serietidning, fast mycket större.

– Komtek finns på 26 ställen i Sverige, och har funnits i Hudiksvall sedan 2006. Företagen hjälper oss, för de vill ha nya anställda som jobbar som tekniker i framtiden, säger Christer Olsson, som tillsammans med Agnes Witek håller i verksamheten.

Mer läsning

Annons