Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handeln går mot söndagsöppet

/
  • Västra tullgatan sett ur ett tillgänglighetsperspektiv kan ge ett perspektiv på hur gatan vid Guldsmeden kan göras mer attraktiv.
  • Höga trappor kan byggas bort med ramper.
  • Glysisbolaget måste samarbeta med fastighetsägarna på västra sidan Västra tullgatan för att åstadkomma förändringarna som det skissas på här.
  • Kjell Svensson, vd för fastighetsbolaget Glysis.

Handeln i Hudiksvalls centrum måste bli mer attraktiv och kan stärkas genom en satsning på Västra Tullgatan med butiker och restaurang. Men framför allt är det viktigt med söndagsöppet.

Annons

– Vi kommer att driva frågan om söndagsöppet med företagarföreningen och hoppas på att det införs gemensamt med Fyren och Bryggeriet, säger Kjell Svensson som är vd för fastighetsbolaget Glysis.

Läs också: Lång kö till Team Sportias konkursutförsäljning

Bland de saker som bolagets konsulter pekar på är tillgången på parkeringar och vikten av att det finns nya parkeringar innan de gamla tas bort eller avgiftsbeläggs. Nu ser det ut som att busslösningen på Skvallertorget och parkeringsavgifterna hinner införas innan det finns nya parkeringar vilket Kjell Andersson beskriver som olyckligt.

– Drottninggatan är redan kontoriserad och starkt trafikerad så där finns det inte så mycket mer att göra, säger Kjell Svensson.

Läs mer: Handlare om centrumläget

Annat är det på andra sidan Guldsmeden, Västra Tullgatan. Där finns det möjlighet att göra om kontorslokaler till butiker och det finns plats för en restaurang som skulle kunna ha en uteservering.

Gågata, parkgata eller enkelriktat är inte så viktigt för fastighetsbolaget i dagsläget. Kommunens tillgänglighetsutredare har däremot skissat på hur butikerna på den västra sidan av Västra tullgatan skulle bli tillgängliga med hjälp av ramper.

– Det är en diskussion som vi måste ta med fastighetsägarna på den sidan, säger Kjell Svensson.

Skulle han på önska fritt blev det ett tak över Storgatan så att det gick att hålla evenemang mellan Guldsmeden och Fyren året runt.

– Men vi har ingen fasad mot Storgatan, så det är ingenting vi kan påverka, säger Kjell Svensson.

Guldsmeden ser ju ut som en fastighet men den norra delen ägs av Hudiksvalls kommun genom fastighetsbolaget och den södra delen har privat ägare.

Läs mer: Kräver krafttag i centrum

Båda fastighetsägarna är nu överens om att söndagsöppet är ett viktigt inslag för att behålla handeln i Hudiksvalls centrum. redan i dag har Clas Ohlson och Waynes coffée öppet på söndagar liksom Åhléns och Elgiganten.

– Jag har varit skeptisk, men i våras besökte jag Birsta på en söndag, det var fullt av bilar och jag träffade flera bekanta. Här tror jag att Medskog kan ge oss draghjälp att hålla folk hemma på söndagar, säger Kjell Svensson.

Invändningen från handlarna i Guldsmeden har varit att söndagsöppet kostar för mycket i förhållande till vad det ger. En grupp butiker har nu valt att satsa på kvällsöppet på torsdagar för att möta kundernas behov.

Handlarna i Fyren har valt att avstå söndagsöppet om inte alla butiker gjorde det. I Bryggeriet har Hemköp redan söndagsöppet men Systembolaget kommer att fortsätta vara stängt på söndagar.

Fastighetsbolaget har också en del invändigt arbete att göra. Det finns två strategier för att fylla vakanserna efter JC och Team Sportia. Det ena är att behålla ytorna som två butiker och det finns intressenter för det uppger Kjell Andersson.

Den andra linjen bygger på att ta samma yta men att göra fem butiker. Även här finns det underlag för att fylla butikerna förklarar vd:n.

– Vi hyr inte ut till första bästa utan vill att det ska tillföra något till mixen av butiker. Om vi gör fem mindre butiker så blir det nya butiker, inte några som redan finns i stan, säger Kjell Svensson vid fastighetsbolaget Glysis.

Se också: Varuhuset som varade i 50 år

Mer läsning