Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingland blir äventyrsland

/
  • Aseem Svedberg slår upp portarna till det som blir målet i barnäventyret, Movikens masugn.

Ett kliv i mot äventyrsvärlden har tagits intill Norra Dellen, där en helt ny värld designats.

Annons

Regeln till masugnsporten lyfts av från insidan och Aseem Svedberg skjuter upp dörrarna till Movikens masugn. Solen flödar in och blåsten sliter i kläderna.

Genom den öppningen kommer barn i sommar att ränna in till vad som kan bli ett barndomsminne för livet.

– Det är vad jag hoppas på, säger Aseem Svedberg och berättar att han funderat mycket över vad han själv skulle ha gillat som tioåring.

En egen fantasyvärld med musik, figurer, kostymer, äventyr och uppdrag ska den 9 juni ta emot första dussinet barn som får ta sig an premiäruppdraget.

– I slutet av äventyret samlas barnen i masugnen. Barnen får då träffa kungen och drottningen och belönas efter äventyren, beskriver Aseem Svedberg.

Han fick idén efter att ha besökt brukskaféet i Strömbacka, där Åsa Berglund som driver kafét sa att "tänk om någon kunde starta något, typ Barda, här. Så fler barnfamiljer hittar hit."

Barda är en mycket populär, tv-sänd, programserie för barn som bygger på rollspel.

Hon skänkte gärna idén till Aseem Svedberg som satte igång arbetet. Med hans bakgrund som teaterlärare och regissör passade tankegången som hand i handske och idén om Alvgrims värld tog fart.

Allt fanns på plats lokalt, miljön i och omkring Strömbacka bruk och Movikens masugn, och många kompetenta medhjälpare i omgivningen.

Aseem Svedberg berömmer Thomas von Wachenfeldt som gjort musiken, kostymören Moa Staffansdotter som, förutom att hon sytt kostymeringen bidragit med en massa idéer till Alvgrims form- och bildspråk, Leo Flavum för att ha skapat xhaimeran som Alvgrim använder som sitt hemliga språk och sambon och författaren Arunima Rosenblad som skrivit första boken om Alvgrims värld och äventyr.

– Och alla finns här i bygden, konstaterar Aseem Svedberg som säger att han fått otroligt bra stöd från de inblandade, och nämner även affärsrådgivare, bank och föreningen Hudiksvalls bruksminnen.

Läs mer i Hudiksvalls Tidning 14 mars.

Mer läsning

Annons