Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där Helene Andersson Svahn...

/

professor i nanobioteknik vid KTH och bördig från Hudiksvall, som har blivit utsedd till ordförande i den helt nya Sveriges unga akademi.

Annons

Hur känns det?

- Det känns både hedrande och utmanande. Det kommer bli en stor uppgift som jag i förväg avsatt en hel del tid för att jobba med.

Var det väntat?

- Nej, det var det absolut inte och jag fick fundera ett tag innan jag tackade ja.

Hur gick det till?

- Jag fick en inbjudan att söka och lämnade in en ansökan. Av de 86 ansökningar som kom in fick 35 komma på intervjuer. Intervjuerna var utformade som debatter där fem till sex personer fick prata med en panel som bestod av ledamöter från Kungl. Vetenskapsakademien.

Vad vill du främst jobba för?

- Att stärka Sverige som kunskapsnation och verka för att unga forskare ska synas mer och ta en större plats i samhällsdebatten. Jag vill också försöka sudda ut stereotypbilden jag tror många kan ha om forskare som gubbar i vita rockar.

Vad tror du blir din största utmaning?

- Att få igång verksamheten, det är ju väldigt stort att starta upp det här helt från början. Att forma målen och tillsammans kunna blicka tillbaka efter ett år och vara nöjda med resultatet.

Vad blir roligast?

- Att interagera inom gruppen och tänja på gränserna lite. Vad händer när en filosof och en fysiker sätter sig ned och spånar idéer? Sådant kommer vara jättekul. Sen hoppas jag kunna visa allmänheten att forskare är nyfikna och interaktiva människor.

Hur ska du fira?

- Det blir tillsammans med familjen, kanske går vi på Gröna Lund. Senare när barnen har lagt sig kanske en champagneflaska plockas fram.

Mer läsning

Annons