Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldrusch bland Hudikbor

/
  • Trasiga smycken är bland de vanligaste guldföremålen som kunder vill sälja, enligt Sofia Eriksson.

Antalet personer som vill sälja sitt guld har mångdubblats det senaste året, enligt lokala gulduppköpare. Och företagen som handlar med guld blir bara fler och fler.

Annons

- För några år sedan betalade stället jag arbetade på 60 kronor per gram för 18 karats guld. Idag betalar vi mellan 210 och 220 kronor, säger Kristin Jonsson.

Hon öppnade Hudiksvalls guldsmedja för en månad sen och hon säger att det är fler än hon vågat hoppas på som kommer in för att sälja sitt guld. Vissa dagar har hon köpt av 15 personer.

Även Sofia Eriksson, från Öbergs guld i Hudiksvall, säger att guld har blivit en het marknad.

- När jag började för sex år sedan kom det kanske in en kund i veckan som ville sälja guld. Idag är det istället minst en varje dag, säger Sofia Eriksson.

Guldets skyhöga värde höjer temperaturen i branschen. Det är många som vill vara med och kapa till sig vinster, inte minst de ambulerande guldhandlare som sedan försommaren dyker upp över hela Sverige.

- Det finns många skojare. Men jag ska inte dra alla över en kam, det finns säkert seriösa också, säger Kristin Larsson från Hudiksvalls Guldsmedja.

Hon säger att problemet med de resande gulduppköparna är att de ofta annonserar ut ett högt pris, men att det är på rent guld.

- I Sverige är guld nästan alltid på 18 karat. Då kan det vara svårare att verkligen få veta vad det kostar per gram, och man kan bli lurad, säger Kristin Larsson.

Mer läsning

Annons