Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gröntjärn tävlar om utmärkelse

/

Gröntjärn har utsetts till att tävla om titeln Sveriges geologiska arv 2012.

Annons

Naturreservatet är kanske mest känt för sin mytomspunna sjö och beskrivs som ett titthål ner i grundvattnet.

Enligt SGU, Sveriges geologiska undersökning, förtjänar Sveriges många geologiska sevärdheter att lyftas fram i ljuset lite extra.

Tio kandidater har valts ut. Dessa visar alla enligt SGU en imponerande bredd inom ämnesområdet geologi. Vissa av platserna är välkända besöksmål medan andra är relativt okända för den breda allmänheten. Men alla har det något gemensamt, de har något viktigt att berätta och om hur vårt land en gång formades.

Gröntjärn, 25 kilometer nordväst om Delsbo, har under åren fått många nyfikna besökare, främst för sina märkliga hydrologiska förhållanden. Den grönskimrande tjärnen som kan höja och sänka sig hela 13 meter har varken ett synligt in- eller utlopp. Men det sägs att det finns ett sug från ett hål i tjärnens botten på andra änden.

Gröntjärn är ett naturreservat på den stora sandåsen från istiden. Marken böljar häftigt i höga berg och djupa dalar, kargt beväxta med mossa, lavar och tallar. Om tjärnen berättas många historier. Där finns suget från bottenhålet där folk sägs ha varit nära att drunkna. Det ryktas också om att det ska finnas en liten pöl i närheten som har ännu grönare vatten än tjärnen och att det i den finns en nedgrävd skatt.

Tävlingen om årets svenska geologiska arv pågår mellan den 4 juni och 10 september.

Några av de andra nominerade är: Mjällns dalgång, raviner och nipor i Västernorrland, Styggforsen i Dalarna och Hindens rev i Västra Götaland.

På www.sgu.se kan du gå in och rösta på din favorit bland de geologiska arven.

Mer läsning

Annons