Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratisspel en dyr historia

/
  • Det är lätt för barn att köpa fördelar, pengar och andra skatter inuti ett spel. Inte alla förstår att betalningen görs med riktiga pengar.

Hans son köpte skatter inuti ett spel för drygt 30 000 kronor.

- När jag fick reda på det blev jag helt stum.

Annons

Även om ett spel är gratis att ladda hem, kan det bli en dyr historia. I många spel finns det möjlighet att köpa saker inuti spelet. Till exempel virtuella pengar, bär eller så kallade gems som gör spelet bättre eller ger spelaren olika fördelar.

Detta har en pappa i Hudiksvall fått lära sig den hårda vägen. Hans elvaåriga son spelar ett spel som heter Clash of Clans, och under två dagar handlade sonen för drygt 30 000 kronor.

- Jag hade ingen aning om att man kunde handla för sådana summor som 30 000 kronor. Det finns ingen spärr och det var helt okänt för mig, berättar pappan.

Pappan berättar att hans son inte förstod konsekvenserna av sina köp.

- Han bara klickade på att han ville köpa och förstod inte att det rörde sig om riktiga pengar, säger pappan.

Att få tag på I-tunes och häva köpet var inte lätt. Pappan fick en lång och krånglig instruktion om hur han skulle gå tillväga för att försöka få köpet hävt. Nu har han fått ett löfte om att han ska få tillbaka sina pengar. Men han vill ändå varna andra föräldrar.

- Det här är spel för barn, och det är ganska uppenbart att de är utformade på ett sådant sätt att barn ska köpa saker inuti spelen. Att lura vuxna är elakt. Men att lura barn, då har man tagit det ett steg längre i dålig affärsmoral.

Mer läsning

Annons