Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godsvagnarna har lämnat Hudik

På onsdag eftermiddag lämnade de sista godsvagnarna depån på Hudiksvalls station. Det var ett 301 meter långt ekipage bestående av 21 vagnar, med en total vikt av 318 ton. Och nu är det fri sikt ut mot Kattvikskajen.

Annons

Från början var det drygt 90 gamla godsvagnar som ställdes upp på stationsområdet. Tre år har gått sedan dess, och den definitiva flytten har skjutits upp undan för undan.

På onsdagen var det alltså de sista 21 vagnarna som kopplades ihop och rullade söderut, mot skilda öden. Sex vagnar ska skrotas, och körs till Kil i Värmland. 15 vagnar ska byggas om. Man skär bort överdelen, och bygger om dem till containervagnar, på Creen Cargos verkstad i Eskilstuna. Innan dess har alla användbara detaljer plockats av.

Vagnarna har alltså vållat en del uppståndelse under sin tid i Hudiksvall, men försvann diskret och utan ståhej. Lokföraren Stefan Sandin gjorde sina kontroller och kopplade vagnarna samman utan publik. Efter lunch i Hudiksvall gav han sig av söderut med vagnarna.

Caroline Schmidt (C) och Göte Bohman (MP), kommunalråd i Hudiksvall, stod på perrongen en stund, och vinkade. För deras del väntar nu ett nytt avsnitt i processen runt stationsområdet. Kommunen har anmält intresse för att köpa en del mark i området, som ett led i utvecklingen av Kattvikskajen med angränsade ytor och utan vagnar.

Mer läsning

Annons