Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glaskross kostade kommunen 320 000

/

Skadegörelsen har minskat, men är fortfarande en kostsam historia för Hudiksvalls kommun.

Annons

Krossade fönster och rutor kostade Hudiksvalls kommun 320 000 kronor under år 2011. Det är den i särklass största utgiftsposten för skadegörelsen i Hudiksvall. Som jämförelse kan nämnas att klottret kostade kommunen 50 000 kronor.

Jämför man med tidigare år har det blivit mindre skadegörelse i Hudiksvalls kommun, men den är fortfarande en kostsam historia för kommunen. Förra året handlade det om cirka 610 000 kronor. För fem år sedan kostade skadegörelsen närmare en miljon kronor.

Hittills i år har skadegörelsen kostat kommunen cirka 100 000 kronor. Av dem har 25 000 använts för att åtgärda glaskross.

- Det kan verka lite. Men det har med årstiden att göra. Den mesta skadegörelsen sker under sommaren och hösten. Det är väl ungefär vid den här tiden på året som det brukar starta, säger Gert Westberg, driftschef på kommunens fastighetsavdelning.

Han tror därför att kostnaden för skadegörelse i år kommer att bli ungefär den samma som för fjolåret.

En stor del av skadegörelsen sker vid kommunens skolor.

- Men det verkar som om skadegörelsen på skoltid har blivit mindre än tidigare. Jag tror att premiesystemet ger resultat och vi vill fortsätta med det, säger Gert Westberg.

Det var i början av 90-talet som ett premiesystem infördes för att få bukt med skadegörelsen i skolan. Det går till så att varje skola får en viss summa för varje elev. Pengarna läggs i en pott som används för att betala för den skadegörelse som sker på skolan under skoltid. Efter skolåret räknas kostnaderna samman, och den skola som då har en lägre kostnad för skadegörelsen får de pottpengar som blivit över.

Pengarna betalas ut till skolan när skolan startar igen till hösten. Ofta får elevråden bestämma vad pengarna ska gå till, det kan handla om en glassfest, skidresor eller något extra till uppehållsrummen.

Mer läsning

Annons