Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Geocaching – modern skattjakt

/

Som en blandning mellan skattjakt och orientering, så kanske man kan beskriva fenomenet och fritidsintresset geocaching. Mats Fagerström i Hudiksvall är en av de bitna anhängarna.

Annons

För Mats Fagerström började det 2012, egentligen som ett knep för att få ut barnen som han tyckte var för stillasittande och satt vid datorerna för mycket. Men den som blev allra mest biten blev Mats, och även om hans barn följer med vid enstaka tillfällen, är det ändå han - och hustrun - som är huvudutövarna i familjen.

– För mig är tjusningen att komma ut i skog och mark. Jag föredrar cachar som ligger ute så, i stället för sådana i stadsmiljö. Jag träffar så mycket folk i jobbet, och tycker att det är skönt att få vara lite för mig själv.

Motionsbiten är också en viktig bonus, menar Mats Fagerström.

– Det var i höstas jag blev ordentligt biten, och det gjorde ganska fort mycket för både kondition och välmående. Jag letar gärna upp cachar som ligger rätt långt ut i skogen. Tidigare var jag inte en tävlingsmänniska, men det har jag blivit nu!

– Det är kombinationen av modern teknik och att komma ut i naturen, som är det roliga. Och så är jag lite barnslig, jag gillar att jaga skatter!

För att kunna geocacha behöver man en smartphone och en app. I den kan man sen se var det finns så kallade cacher utlagda. Låter det lätt? Positionen för cachen är utmärkt i appen – men cacherna är ofta fiffigt gömda och gps-funktionen i telefonen är sällan helt korrekt, så det kan krävas mycket letande. Ibland måste man till och med ge upp.

Cacherna är ofta inget spännande i sig – det rör sig ofta om en filmburk med en lapp i, där man kan skriva upp sitt namn. Men spännande är det likväl. Och ibland finns det större cacher med

Mats Fagerström leder listan över flest hittade cacher i Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner, med 685 – i skrivande stund.

Cacherna måste ju också läggas ut – och det finns några hängivna som ständigt lägger ut nya, den ena klurigare än den andra.

Mats Fagerström har dock inte börjat lägga ut själv.

– Det tar mycket tid, och man har underhållsplikt, det vill säga man måste se till att cachen ligger kvar och att allt är korrekt.

Han har lärt känna flera av de andra utövarna i trakten – och på samma vis som han kan se att de som lägger ut cachar har olika egenheter och tricks – någon gillar kanske att hänga cacher i granar – så vet de vilken typ av letare han är.

– De vet att jag är höjdrädd och retas ibland med att lägga cachar högt uppe i träd...

Det ordnas även event, nyligen hölls ett i trakten kring Näsviken, då kom 50–60 personer och bytte tips och letade efter nyutlagda cacher tillsammans.

– Det är en bra ursäkt att ta sig ut. Det är ingen stor investering, man behöver bara appen som kostar knappt en hundring, och man behöver ingen särskild utrustning – även om jag brukar rekommendera att man har med sig både ficklampa och penna.

Mats tycker inte att det är svårt, inte för nybörjare heller. Cacherna är utmärkta med svårighetsgrad, och när man har hållit på och letat de lite lättare ett tag så lär man sig tänket.

På helgerna blir det ofta heldagsutflykter, då han, ensam eller med frun eller en kompis, åker iväg och betar av flera cacher på en gång. Som mest har han gått uppåt 1,5 mil på en dag, i jakt på en cache.

Utöver spänningen i att leta efter finurligt gömda cacher, finns det en aspekt till:

– Djuraspekten! Man kan se mycket djur och när man är djupt inne i skogen finns det alltid i ryggen att man kanske råkar på något större djur. En gång stod jag öga mot öga med en älg, men det gick bra... Huggormar är ju obehagligt att råka på, det händer då och då.

Halva nöjet är att redan innan man letar upp cachen, kolla in satellitbilder över terrängen och hitta den smartaste vägen att ta sig dit.

Själv tror han att han läger i runda slängar fem timmar i snitt i veckan på hobbyn.

– Man sporras hela tiden att komma framåt. Min fru och jag har hittat helmysiga smultronställen, som vi tidigare inte haft en aning om, genom geocachingen. Det är en jättebra ursäkt att ta sig ut. Hellre än att sitta framför Let's dance och dricka vin på fredagskvällen tar vi med oss hunden och åker ut och letar cachar. Det är en enkel hobby som man har med sig överallt, säger Mats Fagerström.

Mer läsning

Annons