Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla ledningar kan bli värdefulla

Kopparpriset rakar i höjden och ny teknik testas nu för att ta tillvara det skrot som kan tänkas ligga nergrävt i marken.

Annons

Just nu pågår ett demonstrationsprojekt i Linköping under begreppet Städer som gruvor. Det handlar om att hitta nya källor för metaller i den byggda miljön.

Framförallt fokuserar projektet på infrasystem såsom elnät, fjärrvärmerör och stadsgasnät eftersom dessa oftast lämnas kvar i marken efter att de har tagits ur drift.

Intresset för projektet är stort, eftersom det finns gamla ledningar nedgrävda i alla städer.

– Jag tycker att det låter intressant om det är en metod vi kan använda oss av framåt. Frågan är ju också om det går att räkna hem det, säger Henrik Karlsson, Fortum, nätchef för lokalnät, som har hand om elnätet i Hudiksvall.

Han uppskattar att det för Hudiksvalls del finns runt 35 mil elkabel i deras nät och av dem är två mil inte i drift. Kopparpriset ligger i dag på runt 60 kronor kilot.

Det är ett österrikiskt företag som testar en ny metod att dra kopparkablar ur sitt hölje. Tekniken går ut på att man gräver vid kabelns båda ändar, sprutar in en organisk olja för att minska friktionen och drar ut kopparkärnan med hjälp av en vinsch.

En beräkning som gjorts över näten i Norrköping, en betydligt större stad än Hudiksvall, visar att det där finns 560 ton koppar nedgrävt som inte använts. Värdet motsvarar 33,6 miljoner kronor.

Förutom koppar finns 27 ton aluminium och 4 500 ton järn.

Arbetsledare Roland Wallström vid Hudiksvalls kommun berättar att han inte tror att det finns några stora skrotvärden i det ledningsnät kommunen äger.

– Vi har ingen koppar alls i ledningsnätet, utan det är gjutjärn eller cementrör.

Mer läsning

Annons