Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funktionshindrad flicka får rätt - kommunen förlorar i rätten

/

En funktionshindrar flicka som ansökt om personlig assistans fick först nej av kommunen. Men nu får flickan rätt efter en dom i förvaltningsrätten.

Annons

Den 21 maj 2015 beslutade Hudiksvalls kommun att avslå treåringens ansökan om personlig assistans. Som skäl för beslutet angav kommunen att treåringens behov av assistans inte var tillräckligt omfattande. De motiverade även beslutet med att föräldrarna har ett stort ansvar på grund av barnets låga ålder, som vid tiden för beslutet var 3,5 år.

Genom ombud öäverklagade treåringen beslutet och yrkade rätt till 65 timmars personlig assistans per vecka, för att hon hade större grundläggande behov än vad som än vad som kan anses falla inom föräldraansvaret för ett barn i hennes ålder.

Bland annat anges att ett barn på 3,5 år vanligtvis vet vad det kan stoppa i munnen. Det kunde inte treåringen, och i yrkandet anges att barnet kan skada sig självt om det inte ständigt övervakas.

Enligt förvaltningsrättens avgörande tillhör treåringen personkrets ett, vilket betyder att hon har rätt till personlig assistans.

Enligt domen den 17 februari upphäver förvaltningsrätten det överklagade beslutet och förklarar att treåringen, som är från Hudiksvalls kommun, har rätt till personlig assistans enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Mer läsning

Annons