Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskoletapp ger underskott

Elevtappet till friskolorna får Hudiksvalls kommuns skolbudget att blöda. Under första halvåret gjorde förvaltningen ett underskott på 4,8 miljoner kronor.

Annons

– Den stora posten är ju naturligtvis utbetalningar när gäller grundkolan till friskolan. Det är poster man inte hade räknat med riktigt. Och det måste vi naturligtvis jobba med ordentligt. Nästa år rör det sig med ganska många miljoner, säger Stefan Bäckström (C), ordförande i lärande- och kulturnämnden.

Förvaltningen omsätter årligen omkring 800 miljoner kronor. De röda siffrorna presenterades på nämndens sammanträde i torsdags.

Stefan Bäckström säger att förvaltningen måste bli effektivare och att det krävs rationaliseringar.

Ett sätt kan vara att gå vidare med tankarna på att flytta högstadierna i Forsa, Näsviken och Enånger till Läroverket.

– Vi har fått färska siffror på hur läget ser ut. Det ser inte så lovande ut om man säger så, det är många elever som har försvunnit från de skolorna. I vissa årskurser handlar det om riktiga gränsfall för om man kan fortsätta.

Inga beslut i frågan togs på nämndmötet, men skolchefen Lennart Backlund redogjorde för de pågående utredningarna och bad nämndledamöterna att fundera vidare. Det handlar bland annat om hur stora dimensioner verksamheten på Läroverket ska ha, och hur de planerade flyttarna av Kulturskolan till Läroverket och av CUL till Bromangymnasiet ska kunna göras så att de nya verksamheterna integreras med de gamla.

Mer läsning

Annons