Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frejagården utbildar beröringspedagoger

/
  • Britt Engholm och Ann-Marie Hellberg övar den taktila beröringen på varandra. Hur ofta de blir tid till den 40 minuter långa behandlingen på de boende i framtiden vet de inte.- Men att sitta en stund och massera någons händer, som också gör så mycket gott, det hinner man alltid, säger Britt Engholm.
  • Monica Andersson får instruktioner av Marianne Joelsson i hur rörelserna över Karin Bergströms rygg ska utföras.
  • Veckan innehöll både teori om vad taktil stimulering är och sedan tränade man massage på olika kroppsdelar. Den sista kursdagen satte eleverna ihop allt i en helkroppsmassagen

På äldreboendet Frejagården i Friggesund kommer 10 undersköterskor i höst kunna titulera sig "diplomerad beröringspedagog". Deras lärare och tillika chef, Marianne Joelsson, ska sedan sprida sin kunskap vidare över hela omsorgsförvaltningen.

Annons

Beröring är livsviktigt för en människas välbefinnande, säger Marianne Joelsson, enhetschef på Frejagården.

Själv är hon utbildad taktil terapeut och förra veckan undervisade hon 10 undersköterskor i beröringsmetoden taktil stimulering. I höst avlägger de examen för att bli diplomerade beröringspedagoger. Massagen ska de sedan använda sig av i sitt arbete på äldreboendet.

Forskning kan visa på flera områden som vinner på att man använder sig av beröring och/eller massage. Beröring påverkar utsöndringen av oxytocin, som också brukar kallas lugn-och-ro hormonet. När det går ut i kroppen får man en känsla av avslappning och välbefinnande, något som visat sig vara väldigt gottgörande hos speciellt demenssjuka.

- De har en tendens att bli lite oroliga. Ofta kan det räcka med att bara stryka någon över handen så känner man att de blir lugna. Massagen är också smärtlindrande och det finns andra funktioner, som mage och tarm, som man sett påverkas positivt. Så visst kan massagen i sin tur leda till att vi bland de gamla får möjlighet att dra ner något på mediciner, till exempel sömntabletter.

Risken för utbrändhet minskar också bland den personal som utför taktil beröring.

- Våra händer är fulla av beröringsreceptorer, så den som ger massagen får också beröring tillbaka. Alla kommer att må bra av det här.

Mer läsning

Annons