Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidsveckan växer i år

/
  • Lena Husén och Viveka Höglund från omställning Hudiksvall, Helen Hedvall Tynér från biblioteket och Joar Ekenstaf från Bromangymnasiet studerar framtidsveckans program.

Nu är programmet för framtidsveckan klart.

Annons

Dags för ännu en framtidsvecka i Hudiksvall. Det bjuds på ett digert program - och veckan blir betydligt längre.

När Ulrika Beijer tar ton i Jakobs kyrka på torsdag kväll, den 12 april, inleds också framtidsveckan i Hudiksvalls kommun. Den avslutas den 22 april på Kristians gård i Delsbo.

Med ökat intresse och större medvetande har veckan utökats och blir närmast en och en halv vecka med ett digert program, som presenterades på biblioteket i Hudiksvall på tisdagsförmiddagen av Lena Husén och Viveka Höglund från omställning Hudiksvall. Helen Hedvall Tynér från biblioteket och eleven Joar Ekenstaf från Bromangymnasiet deltog också i presentationen.

Framtidsveckan, där ett hållbart samhälle och omställning är grundtemat, genomförs i många kommuner samtidigt. Programpunkterna är många och i allra högsta grad varierande – från stenugnsbakade pizzor. mode, konserter, bokbord, miljöfrågor och Hudiksvalls framtida järnväg.

– Dessutom en hel del intressanta föreläsare, Birger Schlaug, miljöpartiets före detta språkrör, Jan Forsmark, koordinator för Hela Sverige ska leva, och David Jonstad, chefredaktör för klimatmagasinet Effekt är exempel på detta, säger Lena Husén.

Det finns många lokala aktörer inblandade i framtidsveckan, bland annat från Bromangymnasiet. Joar Ekenstaf, läser samhälle för tredje året, och han har tagit initiativ till en politisk utfrågning i skolans aula den 19 april.

– Tanken är att elever från Bromangymnasiet ska ställa de lokala politikerna mot väggen och fråga hur man planera för en hållbar framtid i Hudiksvall, säger Joar Ekenstaf.

Miljöteknikelever från Bromangymnasiet medverkar också samma dag i Guldsmeden där de visar sin version av drömstaden och livscykelanalyser.

På Hudiksvalls bibliotek kommer ett speciellt bokbord att dukas upp med aktuell litteratur, liksom i Guldsmeden av Hälsingebok. I Fyren, Guldsmeden, kommunhuset samt på Bromangymnasiet ska skärmar med aktuell information sättas upp.

– Vi hoppas att framtidsveckan ska leda till ökat medvetande och engagemang bland Hudikborna, säger Lena Husén och Viveka Höglund.

Mer läsning

Annons