Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollsmål satt inte fast

Kommunens utredning av olyckan med fotbollsmålet som välte över en sjuårig pojke är klar.

Annons

Utredaren konstaterar i sin rapport att det är en rad faktorer som påverkat olyckans utgång. Den direkta orsaken till olyckan är att flera av de jordankare som ska göra målet stabilt saknades. Vid olyckstillfället fanns endast en av fem förankringarna på plats.

– Anledningen till att det saknades förankringar har inte gått att säkerställa. Troligen har de försvunnit under lek, säger Per-Erik Nilsson som utrett olyckan i ett pressmeddelande.

I utredningen ingick bland annat fullskaliga försök med det mål som vält vid olyckstillfället. Försöken styrker teorin att målet utsatts för fysiska krafter som fått förankringarna att rubbas ur sin ursprungsposition. Enligt utredningens slutsatser kan någon ha klättrat på målet, hängt och gungat på ribban eller dragit upp förankringarna för att flytta målet och sedan inte förankrat det igen.

– Det är bra att vi har fått utredningen gjord så vi kan dra lärdom av händelsen, säger Bengt Friberg, kommunchef. Han berättar att kommunen ser över samtliga fotbollsmål som kommunen ansvarar för. Inga fotbollsmål kommer att ställas ut på planerna innan kommunen har en säker konstruktion som gör att de inte kan välta.


– Vi tittar på om det är möjligt att tidigarelägga en del investeringar för att kunna sätta ut målen igen och göra de säkra, säger Bengt Friberg.

I utredningen konstateras det att det aktuella fotbollsmålet har för kort bas i förhållande till höjden och blir därmed instabilt om förankringar saknas. Målnätet har för stora maskor som inbjuder till klättring.

I utredningen lämnas också förslag till åtgärder. Bland annat ska de fotbollsmål som används ha minst lika bred bas som höjden på målet och vara fast förankrat. Bengt Friberg vill inte diskutera ansvarsfrågan förrän åklagaren har lämnat besked om någon ska ställas till svars för olyckan.
– Oavsett vad polisen kommer fram till ska vi ha säkra idrotts- och lekplatser, säger Bengt Friberg.

Det var i slutet av augusti som en sjuåring skadades allvarligt i samband med lek på en fotbollsplan i Njutånger.


Mer läsning

Annons