Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortum informerade aldrig kunder om elverk

/
  • Elverken som skulle underlätta strömlösheten för Fortums kunder står ännu oanvända i räddningstjänstens lokaler.

Efter stormen Dagmars framfart stod flertalet människor utan ström inför nyårshelgen. Det var då Fortum fick idén att placera ut flyttbara elverk hos räddningstjänsten. Men sedan nyårsafton står verken fortfarande ouppackade i räddningstjänstens lokaler.

Annons

Efter stormens framfart saknade en stor del av Fortums kunder ström. Gävleborgs län var värst drabbat och fokus riktades mot Hudiksvall. Fortum valde att prova något helt nytt, nämligen flyttbara elverk. Tanken var att kunden själv skulle kunna låna hem ett verk för mindre enheter såsom kyl och frys. Genom detta hoppades man kunde underlätta nyåret för sina kunder.

- Det är tråkigt för våra kunder att sitta utan ström under nyårshelgen, och det var då vi började fundera över tänkbara lösningar säger Anna Lidberg på Fortum.

En fin gest kan tyckas, men sedan nyårsafton står de 20-talet elverken fortfarande oanvända i räddningstjänstens lokaler. Något som inte är så konstigt med tanke på att Fortum inte informerat sina kunder om att de står där. Anledningen är helt enkelt att man trodde att de skulle ta slut.

- Eftersom vi inte har så många lät vi räddningstjänsten besluta var de skulle ta vägen. Vi ville inte gå ut med nyheten och riskera att våra kunder åkte ut efter elverk som var slut säger Anna Lidberg.

P-A Ekvall på räddningstjänsten har inte hört talas om att det skulle ligga på deras ansvar att placera ut elverken.

- Det är Fortums uppgift att hänvisa sina kunder till oss. De har bara ställt elverken i våra lokaler eftersom de inte har någon annanstans att göra av dem, dessutom är vi alltid här.

Han är tveksam till om allmänhetens intresse egentligen är särskilt stort. Räddningstjänstens har egna elverk för den som behöver, men under helgen har endast två lånats ut.

- Om man har ett strömlöst hem kanske man inte bryr sig så mycket om el som bara räcker till kyl och frys.

Fortum har aldrig tidigare försökt placera ut flyttbara elverk till sina kunder, något som skulle kunna förklara den bristande kommunikationen med räddningstjänsten. Företaget kommer nu att se över det nya systemet och besluta om de oanvända verken stannar i Hudiksvall eller flyttas till annan ort. Men än så länge står de kvar i räddningstjänstens lokaler för den som är intresserad.

Mer läsning

Annons