Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvaret vill locka till sig unga

/
  • Just nu är Försvarsmakten på en rekryteringsturné. På torsdagen fanns överstelöjtnant Raymond Iller på plats på Kulturhuset för att prata med intresserade.

Lite intresse för Försvaret vid rekrytering i Hudiksvall.

Annons

Tre killar hade kommit till Kulturhusets stora sal för att lyssna på när överstelöjtnant Raymond Iller, chef för Hemvärnets Gävleborgsgrupp, och Per Rosén, från Helsinge hemvärnsbataljon, berättade om möjligheterna för unga inom Försvarsmakten.

– Det spelar ingen roll om vi är i Karlstad, Kallinge eller Kabul, om det är fyrtio grader kallt eller fyrtio grader varmt, vi ska klara av uppdrag var som helst, sade Raymond Iller och visade en karta över var i världen det finns och har funnits svenska soldater stationerade.

Värnpliktsutbildningen i Sverige har ersatts av en frivillig militär grundutbildning, GMU. Den genomfördes första gången i fjol och framöver kommer antagning att ske tre fyra gånger om året.

För att kunna bli antagen ska man vara svensk medborgare, ha fyllt 18 år, ha minst godkänt på a-nivån i svenska, engelska, matematik och samhällskunskap på gymnasiet, samt klara en säkerhetsprövning med registerkontroll.

Utbildningen är tre månader lång och efter förväntas personen kunna försvara sig själv, bevaka eller försvara terräng, en plats eller en anläggning.

– Som ni ser så finns det oändliga möjligheter inom Försvarsmakten. Ni behöver bara berätta vad ni vill göra så kommer ni att slussas till en plats som passar, lovade Raymond Iller.

Mer läsning

Annons