Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första pryoeleven till sjöss

/

Som den första pryn i landet fick Christer Glans från Iggesund föja med ett lastfartyg utomlands. HT gjorde reportage.

Annons

Så här skriver Christer Glans i ett mejl till Nostalgisidan:

"1968 var jag HTs utsände som förste PRYO som lämnade Sverige som sjöman under 14 dagar. Fick låna kamera mot löfte att inte prata med Hälsinge Kurirens utsände kontaltade mig. Detta skulle vara lokalredaktörens scoop .Han var kompis med min far. Vid hemkomsten mötte redaktören upp , ca 10/4 , Repotage i HT med mig och kaptenen. Pinsamt när min granne från HK ringde på och jag medelade att det fanns inget att berätta och ingen billd fick tas. Samma sak i skolan när läraren bad migberätta om resan. Mitt svar var: har ingen lust. Klassen och läraren trodde nog att det var hybris. Det kostar på att vara reporter. "

Redaktionen har hittat ett av reportagen i tidiningen. Bilden ovan var införd den 25 april 1968. Rubriken lyder "Saltaste pryon i landet har mönstrat av" och skrevs av signaturen Arnold, det vill säga Arnold Anderzon, lokalredaktör i Iggesund. Här kommer några rader ur texten:

"Resan gick till Zoondam, Antwerpen och Harwich i England.
Det var en överlycklig kille som äntrade lejdaren då HT mötte Otello vid Iggesunds hamn. Hela påsklovet har Christer tjänstgjort som pryoelev ombord och han har fått prova på en sjömans skiftande arbete....På infarten till Iggesund fick han även stå till rors och styra in en bit mot hemmahamnen. ...Maten var toppen, liksom hytten där Christer fick husera. Allting var gratis och franko, så man kan säga att han fick vara med på en trevlig och intressant semestertripp på skoltid.... Christer har lovat att återkomma med en egen artikel om sin unika pryoresa."

Trots letande har vi dock inte lyckats hitta Christers egen artikel.

Mer läsning

Annons