Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första flyktingarna till Svanbacken

Under de närmaste dagarna kommer de första flyktingarna till Svanbacken i Delsbo.

– Vi räknar med att det kommer ungefär 25 stycken första omgången, säger Lars Ulander, chef på Migrationsverket i Söderhamn.

Annons

Just nu är det hög tillströmning av flyktingar från främst Albanien till Sverige. Migrationsverket har svårt att hitta boenden till alla som kommer till transitenheterna.

– De som kommer hit från främst Albanien har fått information i sitt hemland att det just nu ska vara enklare att få uppehållstillstånd i Sverige, de har lurats, säger Lars Ulander.

Falsk marknadsföring i hemlandet har gjort att många albaner söker sig till Sverige för att söka asyl. Enligt Lars Ulander kommer de flesta som lämnar in en asylansökan att utredas, många har uppgett skäl som innebär att Migrationsverket måste göra en utredning.

Hewal Fastigheter AB i Delsbo, som driver Svanbacken strandhotell, hade först avtal om högst 178 platser för asylsökande. Men avtalet ingick i ett större ramavtal om drygt 1 200 boendeplatser i landet och boendetilldelningen har överklagats. Överklagandet inte gäller Svanbacken, utan en ort i Mellansverige. Men eftersom hela upphandlingen har överklagats berörs även Delsbo av beslutet. För Svanbackens del innebär det att det till en början blir färre flyktingar, högst 50 personer, som kan få flytta in. Avtalstiden är första maj till sista augusti.

– Det är våra behov som styr hur många asylsökande som vi kommer att ha där. Men jag tror att vi kommer ligga mellan 25 och 50 stycken. Det är ett lämpligt antal för att de ska kunna acklimatisera sig i samhället. Jag tror inte att det är realistiskt att det kommer vara fullt på alla 178 platser, säger Lars Ulander.

Enligt de första rapporterna skulle de första asylsökande komma till Svanbacken på måndagen, men Lars Ulander tror att de första asylsökandena kommer under tisdagen eller under de närmaste dagarna.

Mer läsning

Annons