Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare från Hudik pekar på svagheter i Lean

/
  • Katarina Stetler från Hudiksvall är en av författarna till boken Kreativ när piskan viner: pusselbiten som saknas i Lean.

Kan man ha prestationskrav på kreativitet? Ja, menar Katarina Stetler som både avhandlat och skrivit bok om problemen kring Lean och innovation.

Annons

– Ja, varför inte? Kanske inte i formen att skapa en ny produkt, men genom att öka chanserna till det, säger Katarina Stetler.

Till exempel kan anställda få till uppgift att skapa tre prototyper i veckan, för att sedan diskutera kring vad som är bra och mindre bra med dessa.

– Det man kan göra är att sätta krav på det som kan ge bra idéer. Man kan inte ställa kraven i formen att det ska ge en ny produkt, men man kan öka chanserna till det.

Katarina Stetler är bland annat doktor i innovationsledning. Uppvuxen i Hög, Hudiksvall, gick hon via naturvetenskaplig linje med naturinriktning vid Bromangymnasiet till civilingenjörsexamen vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm, där hon gick nystartade design och produktframtagning.

– Det är en bra utbildning. Man får lära sig att det inte alltid finns svar på allt, utan att man måste lära sig hitta nya lösningar för att komma så nära svaret som möjligt.

Efter examen började hon arbeta på Scania, där hon fick tillfälle att jobba med sin avhandling kring Innovation under press. Vid Scania är Lean sedan länge en etablerad metod i produktionen.

Lean är en filosofi som handlar om hur man hanterar resurser. Syftet är att identifiera och rensa bort allt i en produktion som inte skapar värde för slutkunden. Men filosofin möter kritik för att den inte uppmuntrar kreativitet.

Katarina Stetler och chefen för transmissionsutvecklingen på Scania, Magnus MackAldener, fick idén att skriva en debattartikel och problematisera frågan om Lean och innovation. Idén växte sig större, blev till ett omfattande fritidsprojekt, och ledde så småningom till en populärvetenskaplig bok i ämnet, med titeln Kreativ när piskan viner: pusselbiten som saknas i Lean.

– Om man inte vågar ta upp att det kan finnas motsättningar mellan Lean och innovation, kan man aldrig gå framåt, säger Katarina Stetler.

Och det kan vara känsligt att kritisera Lean.

– Ofta handlar det om antingen innovation eller Lean. Men de måste kunna leva sida vid sida, tyckte vi och det fanns ingen sådan bok.

Första halvan av boken problematiserar kring Lean, som i många fall fått bli ett svar på allt i företagen. Lean handlar ofta om att förbättra processen i små steg, men det sker sällan genom att experimentera, skapa prototyper och framställa något helt nytt.

– Dåliga idéer är inte slöseri, utan en del av processen för innovation, förklarar Katarina Stetler.

– Effektivitet kan betyda två saker, oftast menar man resurseffektivitet. Men mycket av innovation handlar om att träffa rätt. Därför myntade vi ordet träffektivitet.

Boken innehåller också om tips och trix om hur man kan förbättra förutsättningarna för innovation. Det sker i andra halvan av boken, där vikten av innovationsarbetet lyft fram.

– Innovation dör inte av lite press. Vi är till exempel duktiga på att ställa frågor kring produktion, hur mycket vi tillverkat. Men ingen ställer frågan: hur gick experimentet? På det viset uppmuntras produktion medan innovation blir mindre intressant.

Mer läsning

Annons