Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsa öppnade dörrarna till bygdens gömmor

/
  • Julia Olsson, 8, Mariefred, var en av många som endast var på besök i Forsatrakten över helgen och hälsade på mor- eller farföräldrar och fick chansen att delta i Forsadagens aktiviteter.
  • Gustav Widell, 3,5 år, Sollentuna, hälsade på farmor och farfar och fick chansen att baka sina egna glödhoppor i bagarstugan på Forsa Forngård.
  • Gunnar Karlsson, 8, Värmdö, passade på att bygga en pråm i verkstaden.
  • Ki Vilhelmsson-Rask gick runt med en förningsduk i ett särskilt mönster för bygden.– En sådan här duk lade man i korgen och packade med godsaker som man sedan gav till en nybliven mamma förr i tiden, berättar hon.
  • Åsemi Byström visade den gamla traktorn som hennes gammelmorfar smidde en gång i tiden.

I går höll Forsa sockens hembygdförening i Forsadagen på Fränö. Många årliga traditionella aktiviteter har hållits under åren, men Forsadagen är nytt från och med i år.

Annons

Åsemi Byström, medlem i Forsa sockens hembygdsförening, berättar att tanken med Forsadagen är att invånarna i Forsa ska få chansen att se vad bygden har i sina skrymslen.

– Det är inte bara stugorna här på Forsa forngård som finns att se, det är mycket mer, säger hon.

Hon berättar vidare att halva styrelsen förnyades för två år sedan och att de gamla medlemmarna under ett möte med de nya, upptäckte att invånarna visste för lite om bygdens historia.

– Det var då vi började planera Forsadagen, med information och bakgrundshistoria om bygden och de kvarlevor som finns att se i dag, säger Åsemi Byström.

På schemat för Forsadagen fanns bland annat visning av sockenbilder, berättelsen om Forsa under 60- och 70-talen och visning av den gamla traktorn, stallet och logen.

För barnen fanns det särskilda aktiviteter under dagen. I Bagarstugan fick alla som ville baka sina egna glödhoppor. På plats i stugan fanns Petra Kropacek, engagerad i Barnens Fränö sedan några år tillbaka, och hjälpte barnen med bakningen.

Till sin hjälp hade Petra Kropacek sin åttaåriga dotter Maja Möbius som entusiastiskt borstade av de färdiga bröden innan besökarna kunde äta dem.

– Det är viktigt att borsta noggrant, annars smakar brödet mjöl, säger Maja Möbius, som berättar att det svåraste med bakningen är att forma den klibbiga degen.

Mer läsning

Annons