Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningar föreslås hjälpa invandrare

Föreningsmedlemmar kan hjälpa nyanlända flyktingar med att lära sig det svenska språket. Det föreslår Elisabeth Swedman, Vänsterpartiet, i en motion.

Annons

– Vi är dåliga på att integrera nyanlända i Sverige, de har ofta svårt att få kontakt med etablerade svenskar, säger Elisabeth Swedman.

Elisabeth Swedman har lämnat in en motion till kommunfullmäktige i Hudiksvall där hon föreslår att föreningsmedlemmar kan ställa upp som samtalspartner åt SFI-elever under tio lektionstimmar. Efter att 10 medlemmar har fullgjort sitt uppdrag betalar kommunen 10 000 kronor till föreningen. Elisabeth Swedman menar att alla blir vinnare med det här systemet. SFI-eleverna får möjlighet att praktiksera det svenska språket på riktigt och föreningarna får ett ekonomiskt tillskott.

– Ska man ha en rättvis chans att få ett jobb så krävs det att man kan prata förhållandevis bra svenska. Får man chans att bättre lära sig svenska har man också större möjlighet att få jobb, säger Elisabeth Swedman.

Hon ser också vinster i att föreningsmedlemmarna och eleverna får möjlighet att lära känna varandra samtidigt som förståelsen för de nyanlända ökar hos föreningsmedlemmarna.

– Jag tycker att det här är en bra idé och det finns många föreningar i Hudiksvall som kan hjälpa till, säger Elisabeth Swedman.

Hon vet dock inte hur förslaget skulle finansieras i verkligheten.

– Man måste titta på det, det handlar till stor del om hur man prioriterar. Vill man prioritera att få in människor i samhället så får kanske andra saker stå tillbaka. Jag ser att det här skulle vara en stor nytta till individen, men vi får fundera på vad vi vill och hur det ska finansieras, säger Elisabeth Swedman.

Mer läsning

Annons