Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreläsning i kväll om unga och internet

/
  • Josef Wiklund, chef för polisens brottsförebyggande enhet, kommunalrådet Caroline Schmidt och Staffan Dahlbom som kommer att hålla i föreläsningen.

(Uppdaterad 08:21) Bilder på lättklädda unga flickor som sprids på nätet, nätmobbning och pedofiler som utger sig för att vara Anna, 14 år. Det finns många exempel på hur utsatta unga är på nätet.

Annons

- Alla vet att det har hänt otrevliga saker den senaste tiden. Men jag upplever att många föräldrar är naiva. De tänker att det här inte drabbar mitt barn, säger Josef Wiklund, chef för polisens brottsförebyggande enhet i norra Gävleborg.

Nu arrangerar Hudiksvalls kommun en föreläsning för föräldrar som bland annat kommer ta upp hur ungdomar har det idag, vad som sker på sociala medier och om sexuella övergrepp via internet. Föreläsare är Staffan Dahlbom, en lärare på CUL som är väl insatt i hur ungdomar mår idag, hur de lever stora delar av sina sociala liv över internet och om de faror som kan finnas på nätet.
- Jag tror att många föräldrar är omedvetna om hur enkelt det är att unga luras till att göra saker de sedan får ångra. När jag var liten varnade min mamma mig för fula gubbar och för att hoppa in i en bil. I dag kan ungdomar utsättas på sitt eget rum, säger Staffan Dahlbom.


Han tror att föräldrar idag är ganska ovetande om det som han kallar för den nya tiden. Att vara ung idag är helt enkelt inte likadant som att vara ung på 60- eller 70-talet.
- Och om man som förälder tycker att det här inte gäller mitt barn, då borde man verkligen komma, säger Staffan Dahlbom.
Han får medhåll av Gun-Inger Soleymanpur, chef för elevhälsan i Hudiksvalls kommun.
- Det här gäller alla. Jag tror inte att det finns en ungdom som inte finns på sociala medier.


Föreläsningen hålls i kväll i Kulturhuset glada Hudik i Hudiksvall och på Ede skola i Delsbo nästa tisdag. Caroline Schmidt (c) kommunalråd i Hudiksvall hoppas på en stor uppslutning bland föräldrarna.
- Det här är ett väldigt angeläget ämne och det är en fråga som ligger mig varmt om hjärtat.

Mer läsning

Annons