Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar ska besluta om flickors vaccinering

/
  • Skolsköterskorna i Hudiksvall satte sig under måndagsförmiddagen in i Socialstyrelsens information om vaccinering mot livmoderhalscancer.

Skolsköterskorna ska kunna ge föräldrar så bra information som möjligt om HPV-vaccinet mot livmoderhalscancer.
I Hudiksvall ägnade de måndagsförmiddagen åt att läsa på inför vårens nya vaccinering.

Annons

Skolsköterskorna ska sköta vårens vaccinering av flickor i årskurs fem och sex. Flickor födda 93 till 98 erbjuds gratis vaccinering på hälsocentralen.

Vaccineringen är frivillig och det är föräldrarna som bestämmer. Skolsköterskorna i Hudiksvall vågar inte gissa hur stort intresset blir. De har lite olika inställning till om de ska rekommendera vaccineringen eller bara ge information.

– Men Socialstyrelsen har som mål att så många som möjligt ska vaccinera sig, säger John Titleman, chef för elevhälsan i Hudiksvalls kommun.

Materialet som användes under måndagens utbildning finns på Socialstyrelsens hemsida. Där finns också information som riktar sig direkt till föräldrar.

Än så länge har skolsköterskorna inte fått så många frågor om vaccineringen.

– Det är någon som har hört av sig inför sexdebuten och undrat när vi kommer igång, utifall de ska bekosta vaccinering själv, säger en av sköterskorna.

Vaccinet ska tas före sexdebuten för att få full effekt.

Än så länge vet man inte hur länge skyddet finns kvar.

– En del föräldrar kommer nog att undra om det är onödigt att vaccinera så tidigt, utifall skyddet inte blir kvar så länge, säger en sköterska.

Mer läsning

Annons