Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytten från Forsa förbereds

/

Nästa vecka blir det öppet hus i de skolor som står beredda att ta emot högstadieelever från Näsviken, Enånger och Forsa. De elever som ska flytta till hösten får då möjlighet att förbereda sitt skolval. På Lunds skola i Forsa var det lite mer teoretisk förberedelse på onsdagskvällen.

Annons

Det finns en del frågor som elever och föräldrar vill ha besvarade, i samband med de förändringar som väntar. Processen skyndas på; från politiskt håll vill man ha snabba beslut som gör att man kan sjösätta den rätt omfattande förändringen, medan föräldrar och elever vill ha besked om de praktiska detaljer som rör de enskilda familjerna.

Då handlar det inte bara om valet av skola. Enligt förslaget ska elever från Enånger flyttas till skolan i Iggesund från och med i höst. Näsvikeneleverna kan välja mellan Ede skola i Delsbo, samt Läroverket och Östra skolan i Hudiksvall. Eleverna i Forsa får göra sina preliminära val mellan de två högstadieskolorna i Hudiksvall.

– Vi som har barn som ska börja i åttan undrar hur det blir med klasserna. Ska de splittras, eller kommer de att hållas ihop, undrade en förälder.

Något tvärsäkert svar gavs inte. Eleverna väljer kanske olika skolor, och då kan de respektive grupperna hållas ihop eller inte. Det blir den mottagande skolan som ska lägga pusslet, och lösa frågan om klasserna, blev svaret på frågan.

En avsevärd tid av informationen i går kväll handlade om överskottet på lokaler, och de kostnader kommunen har för lokalyta som inte används: i moduler och hyrda lokaler, och i de stora skolorna i stan. Besparingar är möjliga, berättade förvaltningschefen Ingela Rauhala.

En röst ur föräldraskaran undrade över andra tänkbara besparingar, när de mindre skolornas elever flyttas in till de större enheterna. Följer lärartimmarna med, eller blir det större klasser och färre tjänster?

Även den frågan ska lösas på de enskilda skolorna, enligt svaret från tjänstemännen: det blir rektorernas ansvar att fördela resurserna.

Mer läsning

Annons