Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygande start på den årliga tillväxten

/
  • – Flyggödseln är inte på något vis skadlig för människor, såvida man inte råkar titta upp och få ett gödselkorn i ögat, säger Ola Sterner.
  • När Kalle Engman lyfter med gödsel ombord får han inte ha passagerare med av säkerhetsskäl, men inför flygningen berättar han gärna alla detaljer och visar på skärmarna hur det hela går till.

Många drömmer om rejäla lyft. Kalle Engman inte bara drömmer - han lyfter. Varje dag. För skogens skull.

Annons

Då träden vaknat till efter den kalla, mörka vintersäsongen och rötterna är "biologiskt aktiva" - då kan de behöva en extra skjuts. I alla fall vart tionde år. Företaget Air Lift har specialiserat sig på skogsgödsling med helikopter och vår- och försommartid gör de hundratals flygningar för att se till så träden får näringslösning som sätter fart på grönska och tillväxt.

– De mindre skogsägarna brukar nöja sig med att gödsla en gång, och då brukar det vara ungefär 8-10 år innan slutavverkningen. Men större skogsägare, som till exempel Holmen som vi jobbar åt just nu, brukar gödsla tre gånger under trädens livstid, en gång efter varje gallring. Slutligen gör även de en gödsling tio år innan slutavverkning, för att få maximal tillväxt.

– Givetvis är detta en stor utgift, det kostar närmare 3000 kronor per hektar. Men tillväxtökningen blir större, så skogsägarna tjänar på det. Och det är en miljöinsats att öka tillväxten på träden, eftersom mer grönmassa som tar upp mer koldioxid, förklarar Ola Sterner.

Kalle Engman gör sig klar att gå upp över ytterligare ett område. Han visar på skärmen hur själva spridandet går till. Parallella linjer löper över ett markerat område på kartan. Varje linje är cirka 50 meter bred på marken och det är 25 meter mellan sträckorn. All navigering sker via gps, som uppdaterar positionen fem gånger i sekunden, vilket sedan redovisas till uppdragsgivaren.

– Varje spridning lastas "tunnan" med 800 - 900 kilo gödsel. Totalt kan helikoptern lyfta 1400 kilo, och jag gör av med 150 - 200 kilo bränsle i timmen. Det gäller att inte lasta mer än så...

Mer läsning

Annons