Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler skolkare i Hudiksvall

Fler gymnasieelever än någonsin fick sitt studiebidrag indraget på grund av skolk förra läsåret. Även i Hudiksvall var de fler än de senaste två åren. En av orsakerna är hårdare rapporteringsregler.

Annons

66 gymnasieelever från Hudiksvall fick sitt studiebidrag indraget under hösten 2011 och våren 2012. Det är den högsta siffran på tre år och motsvarar 4,1 procent av de 1618 eleverna. Året innan, läsåret 2010 till 2011, drogs bidraget in för 40 av 1776 elever, vilket motsvarade 2,3 procent. Går man ännu längre tillbaka till 2009-2010 var det 46 personer fick indraget studiebidrag av 1864 elever, vilket motsvarade 2,5 procent.

En av anledningarna till att antalet elever som förlorat bidraget har ökat är att Centrala studiestödsnämnden, CSN, vid årsskiftet ändrade rutinerna för hur skolorna ska rapportera om skolk. Tidigare kunde en elev vara borta ungefär 20 procent av undervisningstiden. Men enligt de nya rutinerna ska skolorna rapportera till CSN redan om den ogiltiga frånvaron överstiger ett par timmar i månaden, eller om den är upprepad.

Statistiken omfattar både kommunala och fristående gymnasieskolor. Men det finns inga siffror för hur många elever som fått studiebidraget indraget i Nordanstigs kommun. Det beror på att underlaget är litet och att CSN av sekretesskäl bara visar skolkstatistik om antalet elever överstiger tre. Understiger de tre så ersätts siffran med noll. 78 personer från Nordanstig gick på gymnasiet 2011-2012.

Mer läsning

Annons